Meer Nieuws19 mrt '12 09:22Aangepast op 19 mrt '12 10:13

Inspectie wist van castraties

Auteur: Fleur de Bruijn

De inspectie voor de zwakzinnigenzorg wist dat instellingen in Brabant en Limburg in de jaren '50 minderjarige patiënten castreerden.

Dat schrijft de krant De Limburger maandag. Ouders werden volgens de krant niet of pas achteraf ingelicht.

Tijdens vergaderingen van vertegenwoordigers van de Limburgse en Brabantse Katholieke psychiatrische inrichtingen schoof ook iemand van de inspectie aan. Er werd openlijk gesproken over castratie. Volgens De Limburger blijkt uit de verslagen dat hoewel meerderjarigen zelf toestemming moesten geven, er van vrijwilligheid weinig sprake was.

Homoseksueel gedrag
Tweede-Kamerleden kondigden dit weekend al aan op korte termijn een hoorzitting te willen met Wim Deetman, die de commissie leidde die seksueel misbruik binnen de kerk onderzocht.

Volgens NRC Handelsblad is destijds ten minste één seksueel misbruikte jongen gecastreerd. Het moest hem van zijn homoseksuele gedrag afhelpen.

Weinig aanknopingspunten
De commissie-Deetman verklaarde eerder geen aanknopingspunten te hebben gevonden voor verder onderzoek naar de vermeende castratie van kinderen in de jaren '50.

Een melder, NN1 genoemd, had ontucht met en castratie van weeskinderen gemeld bij de commissie. Die melding bevatte ‘onderzoekstechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen