Meer Nieuws17 mrt '12 10:46

Weeskinderen gecastreerd in RK-internaat

Auteur: Anne-Greet Haars

Binnen de rooms-katholieke kerk zijn in de jaren vijftig minderjarige jongens gecastreerd. De jongens moesten zo van hun homoseksuele gedrag afgeholpen worden.

De commissie-Deetman heeft geen aanknopingspunten gevonden voor verder onderzoek naar de vermeende castratie van kinderen in de jaren vijftig. De melder had ontucht met en castratie van weeskinderen gemeld bij de commissie.

NRC meldt dat de melder de 79-jarige Cornelius Rogge is. Hij zou weinig contact hebben gehad met de commissie. Die laat weten haar best te hebben gedaan hem op de hoogte te houden maar dat NN1 niet inging op uitnodigingen.

Jaren '50
In een van de gevallen zou het volgens NRC-journalist Joep Dohmen gaan om een kind dat in het katholieke jongensinternaat Harreveld in Gelderland in de jaren '50 was misbruikt en later zou zijn gecastreerd. Ook andere kinderen zouden behandeld zijn om "hen af te helpen van hun homoseksuele gedrag''.

Gepubliceerde reacties
De commissie, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke kerk, heeft vrijdag op haar website reacties gepubliceerd op nagekomen vragen op het eindrapport. Volgens de commissie bevatte de melding  "onderzoektechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen