Meer Nieuws18 feb '12 14:09

Eijk krijgt hoedje en is kardinaal

Auteur: Bart Tuinman

Paus Benedictus XVI heeft zaterdag aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht en nog 21 andere prelaten verheven tot kardinaal. Tijdens het consistorie namen de nieuwe kardinalen de rode hoed en de ring in ontvangst.

Verder kregen zij te horen welke kerk in Rome de paus hen als zogenoemde titelkerk heeft toegewezen.

Benoeming
De paus maakte de benoeming van Eijk begin januari in de Sint Pieter bekend, nadat hij was voorgegaan in een eucharistieviering wegens het feest van Driekoningen. Het was de vierde keer sinds hij in april 2005 werd gekozen, dat Benedictus nieuwe kardinalen benoemde.

Anderen
Behalve Eijk werden onder anderen aartsbisschop Rainer Maria Woelki van Berlijn, aartsbisschop Giuseppe Betori van Florence en de Belgische hoogleraar godsdienstgeschiedenis Julien Ries kardinaal.

Eijk
Eijk, 58 jaar, is de achtste Nederlandse kardinaal. Hij werd eind 2007 in Utrecht benoemd tot opvolger van kardinaal Ad Simonis, die enkele dagen daarvoor zijn functie had neergelegd. Simonis werd in november 80 jaar en mag daarom niet meer meedoen aan het conclaaf dat de opvolger van de huidige paus kiest. Van de 22 nieuwe kardinalen zijn er vier ouder dan 80 jaar, zodat ook zij niet aan het conclaaf zullen deelnemen.

Zondag viert de paus met de nieuwe kardinalen in de Sint Pieter een mis uit dankbaarheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen