Meer Nieuws30 mrt '12 22:19

Rechter: politie mag niet staken

Auteur: Bart Tuinman

De geplande acties van de politiebonden tijdens de voetbalwedstrijd SC Cambuur - FC Zwolle mogen niet doorgaan van de rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank bepaalde dat vrijdag in een kort geding.

Rellen
De rechter denkt dat als de wedstrijd in de Jupiler League afgelast wordt er ook nog steeds een grote kans is op rellen in de stad.

Openbare orde
Bij de aangekondigde politie-acties mag de openbare orde onder geen beding in gevaar komen. Dat zei minister Opstelten van Veiligheid  eerder op BNR. Hij reageerde daarmee op de acties in de grote steden, die de politiebonden voor volgende week donderdag hebben aangekondigd. Minister Opstelten houdt de acties goed in de gaten zegt hij. "Ik heb liever geen acties laat dat duidelijk zijn. Maar er is een kader waar men binnen kan opereren met de acties", vertelt Opstelten. "De openbare veiligheid mag nooit in het geding komen".

Burgemeesters
"Ik ga kijken waar men mee komt. En dan ga ik kijken of het wel of niet kan", laat Opstelten weten. Maar de burgemeesters hebben volgens de minister ook een verantwoordelijkheid. "De burgemeesters hebben een verantwoordelijkheid en die zullen ze zeker nemen als ze vinden dat het nodig is".

Juridische stappen
Opstelten gaat eerst kijken wat men precies gaat doen. Daarna gaat hij bekijken of er maatregelen tegen de acties moeten worden genomen. "Is het op een grens die niet meer aanvaardbaar is, dan gaat de burgemeester naar de rechter en wint dat kortgeding", vertelt hij op BNR. In Leeuwarden is er nu dus bepaald dat de staking tijdens de voetbalwedstrijd niet door mag gaan. Het kort geding was aangespannen door de gemeente Leeuwarden om de acties te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen