Meer Nieuws22 mrt '12 18:20Aangepast op 22 mrt '12 18:51

Geen uitbreiding spreekrecht slachtoffer

Auteur: Bart Tuinman

Staatssecretaris Fred Teeven, van Justitie, wil geen verdere uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers. "Er zitten twee belangrijke bezwaren aan", vertelt Teeven op BNR.

"Het eerste bezwaar is dat je verwachtingen wekt die je niet waar kunt maken", volgens Teeven. Daarbij zegt hij dat er in de verklaringen misschien nieuwe feiten zullen worden genoemd. Dat betekent dat een slachtoffer dan ook nog door de verdediging ondervraagd moet worden.

Teleurstelling
De officier van justitie en de rechter moeten alle informatie mee moeten wegen. Als hun afweging anders uitpakt, zal dit wel eens tot teleurstelling bij het slachtoffer kunnen leiden, zegt Teeven. Verder zal de verdediging dan de mogelijkheid moeten hebben het slachtoffer te ondervragen over zijn suggestie voor een straf of over het bewijs.

De benadeelde moet dan vaak als getuige beëdigd worden en vragen beantwoorden van de advocaat. Teeven verwacht dat sommige slachtoffers dit niet prettig zullen vinden.

Oplossing
Het CDA voert aan dat in zware zaken de rechter zich eerst over de schuldvraag kan uitspreken. In het tweede deel van het proces komt dan de straf aan de orde. Dan kan het slachtoffer als getuige aan het woord komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen