Meer Nieuws6 apr '12 21:49Aangepast op 6 apr '12 22:11

Taxibranche heeft premieafdrachten op de rit

Auteur: Thijs Baas

Het valt allemaal reuze mee met de fraude met pensioenpremies en salarissen binnen de taxiwereld. De term miljoenenfraude is schromelijk overdreven.

Volgens Hubert Andela van de afdeling taxi van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer zijn de conclusies uit een rapport van het Sociaal Fonds Taxi, dat zegt dat taxi-ondernemingen voor miljoenen frauderen en geen of te weinig sociale premies en salarissen betalen, lang niet zo vernietigend als wordt beweerd.

"Het is niet erg schrikken, omdat het eerder minder is dan meer. Je moet die cijfers in het goede perspectief zien. Als je bedenkt dat er 550 miljoen euro per jaar wordt uitbetaald aan salarissen in de taxisector, praten we over 0,5 tot 1 procent waar het fout gaat. Dat is niet goed te praten, maar het klinkt al wel heel anders dan miljoenenfraude."

Veel bedrijven
Het gaat volgens bestuursvoorzitter Remko Mast van het Fonds namens de FNV om ongeveer honderd bedrijven, maar Andela denkt dat dat vooral kleine taxiondernemingen zijn. "Anders kan het nooit zo'n klein percentage van het totale bedrag omvatten dat aan lonen wordt uitbetaald en dat pensioenpremie wordt afgedragen. Het is niet te bagatelliseren, maar het is wel in perspectief te zetten."

De cao-controle in de taxibranche is volgens Andela sinds een paar jaar geleden juist geïntensiveerd. "We zijn ook de pensioenafdrachten goed gaan controleren. Dan vind je veel dingen, maar ik durf de stelling aan dat in onze branche de beste cao-controle van de Nederlandse economie plaatsvindt. Wij trekken nu alles boven tafel, maar in andere sectoren gaat ook best 1 à 2 procent niet goed."

Klein deel boven water
Remko Mast, bestuursvoorzitter van dat Fonds namens het FNV, vermoedt dat slechts een derde van de fraudegevallen boven water is. "Er is nu door het Sociaal Fonds gepresenteerd dat er voor anderhalf miljoen in ieder geval aan pensioenpremies niet betaald wordt. Daarnaast ongeveer ook nog een miljoen aan salarissen en andere zaken. Dat is wat het sociaal fonds vindt. Ik ken de trucjes inmiddels een beetje, maar ik denk dat er tussen de 5 en 10 miljoen euro aan pensioenpremies niet wordt afgedragen."

Uit cijfers van het Sociaal Fonds Taxi die het VARA-programma Zembla vrijdagavond naar buiten brengt blijkt dat taxibedrijven die ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs vervoeren, op grote schaal frauderen met sociale premies en salarissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen