Meer Nieuws27 mrt '12 12:43

Inspectie legt werk twee bedrijven stil

Auteur: Thijs Baas

De inspectie SZW heeft afgelopen weekend in Amsterdam een wasserij en een stomerij stilgelegd in verband met gevaar voor de werknemers.

In de bedrijven stonden mensen te werken aan onveilige machines, met elektrocutiegevaar en beknellingsrisico. Ook werd soms in uitzonderlijke hitte gewerkt en waren vluchtwegen geblokkeerd.

Illegale werknemers
De bezoeken aan de wasserij en stomerij waren gebaseerd op vermoedens dat de bedrijven gebruikmaakten van illegale werknemers. Daarom werd afgelopen weekend een zogeheten schouw, waarbij de Inspectie SZW onder leiding van het Functioneel Parket het bedrijfspand waarin de wasserij en de stomerij zijn gevestigd binnentrad.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat acht mensen illegaal aan het werk waren: zeven medewerkers van de wasserij en één van de stomerij. Zes mensen uit India en Marokko verblijven bovendien illegaal in Nederland. Twee Roemeense medewerkers bezaten niet de juiste papieren om ze te laten werken.

Boetes
De inspectie, die de werkgevers zal beboeten, onderzoekt nog of er sprake was van uitbuiting. In het verleden werden ook al verschillende keren werknemers aangetroffen die illegaal in ons land verblijven, waarvoor de bedrijven ook beboet werden.

Afgelopen jaar dwarsboomden de wasserij en de stomerij controles van de inspectiedienst. Onder gezag van het Functioneel Parket kan zonder toestemming een bedrijf worden betreden als er vermoeden bestaat van ongeoorloofde praktijken op de werkvloer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen