Meer Nieuws2 dec '12 18:22Aangepast op 2 dec '12 20:18

VN: Bouwplannen Israël fataal voor vrede

Auteur: Mijke Hurkx

VN-chef Ban Ki-moon noemt de Israëlische bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden zondag "bijna een fatale klap voor ieder vooruitzicht op vrede''.

 Benjamin Netanyahu. EPA
Benjamin Netanyahu. EPA

"De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht'', vervolgde Ban Ki-moon.

Desastreus
Hij liet weten dat de kansen op een tweestatenoplossing vrijwel worden weggevaagd als Israël zoals gepland gaat bouwen in het zeer omstreden gebied E1. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

Ongeveer een half miljoen Israëliërs wonen inmiddels tussen 2,5 miljoen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Boos
Israël kondigde vrijdag nieuwe bouwplannen aan voor duizenden huizen voor kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Dat was een reactie op de erkenning van Palestina als niet-lidstaat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar Israël fel op tegen was.

Recht vooruit
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageert op kritiek van onder meer bondgenoot de Verenigde Staten en de Europese Unie. "We zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem en op alle andere plaatsen die voor Israël van strategisch belang zijn.''

Hij zal zich weinig zal aantrekken van de internationale kritiek op nieuwe Israëlische bouwplannen in bezet gebied, liet hij weten.

Gerelateerde artikelen