Meer Nieuws28 nov '12 15:15

Stapel: ik heb gefaald als wetenschapper

Auteur: Harmen Simon Teunis

"Ik heb gefaald als wetenschapper", dat zei ex-hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel in zijn verklaring naar aanleiding van een eindrapport over fraude die hij gepleegd heeft.

Stapel zegt dat hij diepe spijt voelt voor de pijn die hij anderen heeft aangedaan. "De waarheid was beter afgeweest zonder mij. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt."

De gevallen hoogleraar, die zich heeft stilgehouden sinds bekend werd dat hij op grote schaal fraude heeft gepleegd, schrijft dat hij een wereld heeft gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een inzichtelijk succes was. "De wereld was perfect: precies zoals verwacht, voorspeld, gedroomd.'' Hij dacht dat hij iedereen een plezier deed en mensen hielp.

Therapie en dagboeken
Stapel zegt dat hij het afgelopen jaar intensief bezig is geweest zijn gedrag te doorgronden en aan te pakken, onder meer door in therapie te gaan en dagboeken te schrijven. Hij komt deze week nog met een boek. "Op aanraden van mijn familie en vrienden heb ik een deel van mijn dagboekaantekeningen verwerkt tot een boek'', schrijft hij. "Het boek geeft mijn verhaal de gewenste ruimte.''

"Ik ben blij dat de commissie haar onderzoek heeft afgerond. Hopelijk luidt deze afronding een nieuwe fase in voor alle betrokkenen en kan iedereen de toekomst, ondanks de littekens, de teleurstelling en de verbijstering, met vertrouwen tegemoet treden'', zo eindigt Stapel de verklaring.

Onderzoek
De commissies-Levelt, -Noort en -Drenth presenteerden woensdag de resultaten van het onderzoek naar de fraude van Stapel. Eén van de conclusies luidt dat van collegapsychologen een kritischer houding verwacht had mogen worden.

Gerelateerde artikelen