Meer Nieuws28 nov '12 08:24Aangepast op 28 nov '12 10:51

Promovendi Stapel voelen zich in hemd gezet

Auteur: Thijs Baas

Een brief waarin promovendi zich beklagen over de nasleep van de fraudezaak rond Diederik Stapel? Niets van bekend, zegt rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Gedupeerde promovendi zeggen zich in de nasleep van de wetenschappelijke fraude van oud-hoogleraar Diederik Stapel behoorlijk in hun hemd gezet te voelen. Vijf promovendi hebben zich daar naar eigen zeggen al schriftelijk over beklaagd bij de rector magnifici in Groningen en Tilburg.

De werkwijze van de commissie die de fraudezaken onderzocht zou onprofessioneel geweest zijn, zegt Frank van Kolfschooten, onderzoeksjournalist en schrijver van het boek 'Ontspoorde Wetenschap'. "Ze vinden dat die niet voldoende professioneel te werk is gegaan in de verslaglegging, omdat er niet altijd bandopnames zijn gemaakt."

Vooringenomen
Bovendien is het rapport niet aan de promovendi voorgelegd om te kijken of de weergave wel correct was, én stelde de commissie zich 'nogal vooringenomen' op. En ook de emotionele begeleiding vanuit de universiteiten liet volgens de wetenschappers te wensen over. Ze kwamen naar eigen zeggen onder grote emotionele druk te staan, en daar hadden ze volgens Van Kolfschooten meer steun bij verwacht.

Vanmiddag verschijnt het onderzoeksrapport naar het handelen van Stapel. Van Kolfschooten is hoopvol over de uitkomsten. "De commissie heeft nu een goed overzicht van wat er mis is met individuele publicaties en kan nu een duidelijker uitspraak doen over de onderzoekscultuur die de fraudes van Stapel mogelijk heeft gemaakt."

Niet herkenbaar
Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit van Groningen herkent zich niet in het beeld dat Van Kolfschooten schetst. "Wij hebben overal bandopnamen van gemaakt en voor zover ik weet hebben alle promovendi ruim de kans gekregen om met de onderzoekscommissie te spreken. Zij zijn niet aangemerkt als beklaagden, maar als getuigen in dit proces."

Sterken zegt van niets te weten van een brief waarin de vijf wetenschappers hun klachten kenbaar maken. "Die heb ik nooit ontvangen, dus het verbaast mij hogelijk. Ik herken me niet in wat hij zegt."

Stapel werkte vooral met jonge onderzoekers, en die zijn volgens Sterken meermalen gehoord. "Die zijn een belangrijke input geweest voor het onderzoek. Ik kan best snappen dat je als promovendus onzeker bent over wat er verder gebeurt met publicaties en je loopbaan. Daar willen wij mee over in gesprek met die promovendi, dus ik snap niet helemaal waar Van Kolfschooten het over heeft."

Gerelateerde artikelen