Meer Nieuws7 mei '12 10:39

Lastige klus voor Merkel en Hollande

Auteur: Harmen Simon Teunis

Volgens de Duitse krant Bild is François Hollande voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel "de belangrijkste man in haar politieke leven".

Samen met Hollande moet Merkel nu Europa en de euro uit de diepe crisis voeren, aldus Bild. Dat wordt geen eenvoudige klus, want Hollande heeft zich in de verkiezingsstrijd tegen de aanpak van bezuinigingen van Merkel gekeerd. Hij meent dat meer overheidsuitgaven economische groei stimuleren.

Merkel steunde Nicolas Sarkozy, de tegenstander van de socialist Hollande, in de Franse presidentsverkiezingen. Sarkozy moet 16 mei plaats maken voor Hollande. De 15e zou Hollande bij Merkel op bezoek gaan.

Keerpunt
De Financial Times (FT) brengt maandag de overwinning van Hollande ook direct in verband met Merkel. Hollandes overwinning is een keerpunt, vooral voor Merkel. Dat is volgens de FT niet zozeer omdat Merkel het moeilijker krijgt met haar plannen om de euro te redden, maar omdat ze aanpak niet langer alleen domineert.

Wedergeboorde Europees links
De Britse krant The Independent ziet in de verkiezing van Hollande al een verandering van de manier waarop Europa de schuldencrisis aanpakt. Het Spaanse dagblad El País ziet zelfs "een wedergeboorte van Europees links" bij de noorderbuur. De Belgische Standaard beklemtoonde dat de keuze voor Hollande goed voor Europa kan zijn, wanneer hij erin slaagt een goede verstandhouding met Merkel te krijgen.

Merkozy
In veel Europese media is enthousiasme over de verkiezing van een leider in de EU die niet enkel op bezuinigingen hamert. Anderzijds wordt het einde van het verbond 'Merkozy' als een bedreiging van de euro gezien. Frankrijk is de tweede economie van de eurozone en gaat zonder Hollandes dure plannen al gebukt onder een schuldenlast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen