Meer Nieuws18 dec '12 06:07

Het woord van het jaar door de jaren heen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Woord van het Jaar 2012 is vandaag bekend gemaakt: project X-feest. Maar wat werd de afgelopen paar jaren eigenlijk tot hét woord van het jaar verkozen?

De jaarlijks terugkerende verkiezing begon in 2003, toen de eerste verkiezing van het woord van het jaar werd gehouden. Het nog steeds veel gebruikte woord gamen is toen doorgebroken. Dat staat natuurlijk voor het spelen van computerspellen.

In 2004 werd duidelijk dat de stemresultaten geen afspiegeling zijn van de doorsnee mening. En toch werd het woord haiduc uitgeroepen als woord van het jaar. Weet u nog wat het betekent en waarom het werd verkozen tot het jaar van het woord? Nergens terug te vinden.

Genverbrander
In 2005 won het woord genverbrander de verkiezing. Met dat woord werd de paragnost die het woord geneverbrander verkeerd had gebruikt, tot lachtertje van velen.

Na het uitblijven van de verkiezingen in 2006, nam het woordenboek der woordenboeken Van Dale de organisatie op zich. Uit een shortlist koos de Nederlander in 2007 bokitoproof als het woord van het jaar. Dat had weer tot gevolg dat Rotterdammers de bijnaam Bokito als geuzennaam zijn gaan dragen.

Swaffelen
Swaffelen
is zo mogelijk nog bekender geworden; de winnaar van 2008. Dat internet een steeds belangrijkere rol speelt in onze taal, blijkt uit woord ontvrienden dat in 2009 door vriend en vijand werd verkozen tot het woord van het jaar. Overigens riep een concurrerende verkiezing, van Onze Taal, Twitteren tot winnaar uit.

In 2010 scheidden de wegen van Vlaanderen en Holland zich. De Belgen kozen toen voor het woord tentsletje; een vrouw die een slaapplaats zoekt bij concerten en rockfestivals in zomer. Voor de Nederlander was gedoogregering het woord van het jaar. Maar ook het woord weigerambtenaar werd als het woord van het jaar gezien.

Weet u de winnaar van vorig jaar nog? Dat was het woord tuigdorp. Maar na een beetje zoeken op internet en navragen weet je dat dat woord waarschijnlijk geen blijver is.

2012
De genomineerden voor het woord van 2012 waren:

- Grexit
- Bangalijst
- Facebookmoord
- Appconomie
- Inbrekersrisico
- Mamaporno
- Project X-feest
- Nivelleringsfeestje
- Religiestress
- Voetbalvrouwing


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen