Meer Nieuws19 nov '12 06:41Aangepast op 19 nov '12 10:56

Geweld Israël-Gaza houdt aan

Auteur: Anne-Greet Haars

Het geweld tussen Israël en Palestijnen gaat onverminderd door. Door Israëlische luchtaanvallen zijn in de nacht van zondag op maandag drie doden in Gaza-stad gevallen.

Onder hen is volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van gezondheid een jongetje van vijf.

Ook werd in de nacht een politiegebouw van Hamas in Gaza-stad volledig verwoest door een Israëlische luchtaanval. Enkele mensen raakten lichtgewond door de knal.

Ook raakten omliggende gebouwen door de ontploffing beschadigd. Het Abbas-hoofdkwartier is het tweede politiebureau van de stad. Vorige week beschoten de Israëli's ook al het Arafat-hoofdkwartier, het belangrijkste politiegebouw van Hamas.

Rutte
Premier Rutte heeft bij zijn Israëlische collega Netanyahu aangedrongen op de-escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Hij liet ook weten dat Nederland het recht op zelfverdediging van Israël erkent.

Rutte deed dit in navolging van president Obama die zijn uitspraken deed vanuit Bangkok voorafgaand aan zijn bezoek aan Myanmar.

Onderhandelingen
"De situatie is onveranderd", vertelt Israël-correspondent Willy Lindwer. "Het afgelopen weekend is er, onder leiding van de Egyptische president Morsi, koortsachtig onderhandeld over een wapenstilstand. Daar was ook premier Erdogan van Turkije bij betrokken. Ook was er een Israëlische onderhandelaar maar die schijnt al weer te zijn vertrokken."

Dodental
Na zes dagen van geweld op de Gazastrook is het dodental volgens Palestijnse bronnen opgelopen tot 80. Zondag was met 31 doden de bloedigste dag. In totaal zijn al meer dan 700 Palestijnen gewond geraakt. Volgens de medische bronnen zijn aan Israëlische zijde 3 doden en meer dan 50 gewonden gevallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen