Meer Nieuws2 okt '12 07:53Aangepast op 2 okt '12 08:33

Weinig plaats voor risico's in jaarverslagen

Auteur: Fleur de Bruijn

Beursgenoteerde bedrijven onderschatten de risico's die ze lopen in opkomende markten. Althans: de informatie ontbreekt in hun risicorapportage in het jaarverslag.

Dat concludeert Deloitte. “Wij constateren dat er een heleboel belangrijke trends en ontwikkelingen zijn zoals de opkomende markten en dat die niet worden benoemd in de risicoparagrafen.” Dit zegt Wim Eysink, werkzaam bij Deloitte Enterprise Risk Management. “De risicoparagraaf is toch bij uitstek de paragraaf waarin het management de mogelijkheid heeft om uit te leggen hoe ze met dit soort (opkomende markten red.) risico’s omgaan.”

Opkomende markten
Eysink legt uit dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het management is om een hele goede risicoparagraaf te schrijven, want die geeft een goed beeld van de risico’s die zij zien en die verbonden zijn aan hun strategie. “Er zijn bedrijven die in die opkomende markten investeren en ook die benoemen niet de risico’s die ze daar lopen - maar een paar procent van de bedrijven maakt in zijn jaarverslag melding van de opkomende markten en economieën en de gevolgen die dat heeft voor het bedrijf”, zegt Eysink.

De riskmanager noemt Apple als voorbeeld: “Apple heeft te maken gehad met de werkgelegenheid in opkomende economieën en dat heeft direct invloed gehad op de organisatie en de reputatie van het bedrijf.”

Formeel
Een bedrijf is weliswaar formeel niet verplicht om alle risico’s in het jaarverslag te benoemen, maar van het management wordt wel verwacht dat het naar voren kijkt en probeert de aandeelhouders goed in te lichten. Dus de vraag rijst waarom veel bedrijven niet volledig zijn in hun risicoparagraaf. “Er wordt vaak gesproken over vertrouwelijkheid en concurrentie. Het is dan weliswaar niet verplicht, maar het is wel netjes om de risico’s van bijvoorbeeld nieuwe markten te benoemen."

Overigens komt de eurocrisis volgens Eysink wel in de meeste jaarverslagen aan bod, maar het benoemen van de effecten op de organisatie zou beter kunnen.

AFM
De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde vorige week dat ondernemingen meer aandacht moeten besteden aan de echt belangrijke onderdelen van hun jaarrekening. "Het komt te vaak voor dat materiële toelichtingen geheel of gedeeltelijk in jaarrekeningen ontbreken. Beleggers worden onvoldoende geïnformeerd over het risico dat zij onjuiste beleggingsbeslissingen nemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen