Nederland en België lossen spoorruzie op
Het is goed mogelijk dat je er nog nooit over gehoord hebt: Nederland en België steggelen al elf jaar over een internationale spoorverbinding, maar die ruzie is nu opgelost.
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) heeft afspraken gemaakt met de Belgische vervoerder NMBS en de NS om voortaan tussen Breda en Antwerpen een hogesnelheidstrein te laten rijden.
De hsl gaat vanaf 8 april acht keer per dag rijden en zal ook het Belgische station Noorderkempen aandoen. Voor de trein geldt geen reserveringsplicht en geen toeslag.
Mansveld blij met oplossing
Mansveld is blij dat er nu een oplossing is. "Na alle pogingen die Nederland de afgelopen jaren heeft ondernomen, zijn we eindelijk tot een overeenkomst gekomen.'' Bovendien verkort de overeenkomst de reistijd aanzienlijk. "Treinreizigers zijn straks sneller dan ooit in België'', stelt ze.
Vanuit Amsterdam zijn reizigers met de Fyra voortaan bijna een uur eerder in Brussel dan met de huidige Beneluxtrein het geval is. De reistijd tussen Breda en Antwerpen wordt minder dan een half uur - nu is dat nog 1 uur en 8 minuten.
Geen directe verbinding met Brussel
De afspraken leiden er wel toe dat Den Haag geen directe verbinding meer heeft met Brussel, iets waar de stad recent nog een brandbrief over stuurde naar de Tweede Kamer. In de deal is afgesproken dat passagiers vanuit Den Haag voortaan in Rotterdam makkelijk over kunnen stappen op de Fyra. Daardoor duurt de reis voortaan een half uur korter (in totaal 1 uur een 44 minuten) dan met de Beneluxtrein.
De nieuwe dienstregeling van de NS gaat 9 december in. Dan vervalt de Beneluxtrein, maar gaan de nieuwe afspraken over de hsl tussen Breda en Antwerpen nog niet in. Daardoor moeten reizigers uit Noord-Brabant zich 4 maanden behelpen met de stoptrein, of moeten ze omreizen via Rotterdam.
Hoog spel
De ruzie ontstond omdat België geen geld over had voor een snelle verbinding tussen Den Haag en Brussel, terwijl die wel met Nederland was overeengekomen. Enkele maanden geleden besloot het ministerie hoog spel te spelen: als Breda niet zou worden aangesloten op het hogesnelheidsnetwerk, mocht ook de Fyra tussen Amsterdam en Brussel niet gaan rijden. Bovendien dreigde Nederland met juridische stappen.