Meer Nieuws3 apr '12 09:53Aangepast op 3 apr '12 10:13

Hoge beloning top, slechte prestaties

Auteur: Fleur de Bruijn

Een bedrijf waar de Raad van Commissarissen zonder duidelijke reden een relatief hoge vergoeding krijgt, presteert minder goed.

En die topmannen verdienen dus gemiddeld fors meer bij bedrijven waar de commissarissen onverklaarbaar hoge vergoedingen ontvangen. Maar wat bleek? De prestaties van deze bedrijven zijn bepaald niet navenant.

Inefficiëntie
“Als ze een extra stuk geven met de bedoeling om prestaties te verbeteren, heb ik daar geen problemen mee, maar dit is een teken van inefficiëntie: ze geven niet meer om de prestaties te verbeteren, in tegendeel zelfs.”

Dit zei de Tilburgse hoogleraar management accounting Eddy Cardinaels tegen BNR's Humberto Tan. De Universiteit van Tilburg bestudeerde de resultaten van 2007 en 2008 van ruim tachtig grote Nederlandse bedrijven.

Verklaring
Het zinnetje 'zonder duidelijke reden' in de introductie van dit artikel is belangrijk. De hoogte van de vergoeding zou te verklaren moeten zijn, zei Cardinaels. En die verklaring zou dan gevonden moeten worden in leeftijd, diversiteit van de taak, complexiteit van de taak en de omvang van het bedrijf.

"Een topman van Philips krijgt natuurlijk relatief meer dan een topman van een kleiner bedrijf,” aldus Cardinaels.

Riante vergoeding
Volgens de onderzoekers bleken de vergoedingen überhaupt, ondanks de crisis, riant. De prestaties van het bedrijf speelden daarbij vaak geen rol.
Cardinaels wilde niet zeggen om welke bedrijven het gaat, omdat het in sommige gevallen wel goed te verklaren is. Maar er zijn te veel individuele gevallen om van toeval te spreken. Zei Cardinaels tegen de Volkskrant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen