Meer Nieuws19 nov '11 16:23

Libië wil zoon Kaddafi in eigen land berechten

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan de Libische regering ligt, wordt de zaterdag gearresteerde zoon van Muammar Kaddafi, Saif al-Islam, in eigen land berecht.

Dat zei minister Mahmoud Shammam van Informatie. Als dat plan doorgang vindt, betekent dat dat Saif al-Islam niet wordt uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC)  in Den Haag. Het Strafhof verdenkt Saif al-Islam Kaddafi van misdaden tegen de menselijkheid.

Slothoofdstuk van drama
"Dit is het slothoofdstuk van het Libische drama'', zei minister Mahmoud Shammam van Informatie. "Wij gaan hem berechten in Libië en hij zal worden berecht volgens de Libische wet voor zijn misdaden''.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC in Den Haag reist de komende week naar Libië om de volgende stappen te bespreken na de aanhouding van Saif al-Islam Kaddafi. Zij zei zaterdag: "Ik ga naar Libië om te bespreken hoe we deze zaak gaan aanpakken. Maar het nieuws is dat Saif voor het gerecht zal komen. Waar en hoe, dat zullen we bespreken."

Gerechtigheid
Carsten Stahn, professor Internationaal Strafrecht en Global Justice erkende eerder zaterdag tegen BNR dat sommige Libiërs Kaddafi liever in het Afrikaanse land zelf berecht zien worden. "De roep daarom is sterk, maar de volgende stap zou uitlevering aan het Strafhof moeten zijn. Het is belangrijk dat er nu een zuivere rechtsgang komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen