Meer Nieuws19 nov '11 12:45Aangepast op 19 nov '11 15:49

Zoon Kaddafi opgepakt in Zuid-Libië [update]

Auteur: BNR Webredactie

De zoon van Muammar Kaddafi, Saif al-Islam, is opgepakt in het zuiden van Libië. Hij wordt verdacht van onder meer misdaden tegen de menselijkheid en wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Dat meldden de internationale persbureau's Reuters en AFP. Saif al-Islam Kaddafi werd in de buurt van het zuidelijke Obari gearresteerd. De minister van Justitie van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC), Mohammed al-Allagui, zou de arrestatie zaterdag bekend hebben gemaakt. Hij gaf geen details. Volgens de minister verkeert Saif al-Islam Kaddafi in goede gezondheid.

Plicht tot overdragen
Libië heeft volgens het Internationaal Strafhof (ICC) de plicht Saif al-Islam Kaddafi over te dragen aan het ICC. Dat zei de woordvoerder van de griffie van het ICC zaterdag in een reactie op de arrestatie. Binnen het nieuwe Libische regime gaan stemmen op voor de berechting van Saif al-Islam Kaddafi in eigen land.

Gerechtigheid
Carsten Stahn, professor Internationaal Strafrecht en Global Justice omschreef de arrestatie zaterdag tegen BNR als "een grote overwinning voor gerechtigheid". Stahn, verbonden aan de Universiteit Leiden, beaamde dat sommige Libiërs Kaddafi liever in het Afrikaanse land zelf berecht zien worden. "De roep daarom is sterk, maar de volgende stap zou uitlevering aan het Strafhof moeten zijn. Het is belangrijk dat er nu een zuivere rechtsgang komt."

Substantiële bewijzen
Een woordvoerder van ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo zei dat het Strafhof over "substantiële bewijzen'' beschikt. "We hebben getuigen die uitleggen hoe Saif al-Islam betrokken was bij voorbereidingen van aanvallen op burgers. En we hebben in het bijzonder bewijzen voor het huren van huurlingen en andere financiële transacties van de beklaagde."

Gerelateerde artikelen