Meer Nieuws5 jul '12 08:11Aangepast op 5 jul '12 13:25

Betrokken renners ontkennen dopingdeal in Armstrong-zaak

Auteur: Arjan Meesterburrie

Amerikaanse renners ontkennen een deal te hebben gesloten in de dopingzaak rond Lance Armstrong, zoals de Telegraaf schrijft.

Volgens de Telegraaf mogen vijf Amerikaanse dopingzondaars in de Tour blijven in ruil voor belastende informatie over hun voormalig ploeggenoot Lance Armstrong. Ze zouden zelf hebben bekend doping te hebben gebruikt, maar pas eind september voor zes maanden worden geschorst omdat ze wilden klikken over Armstrong.

Leipheimer
Levi Leipheimer weigerde voor de start van de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk commentaar te geven. "Ik heb niets te zeggen over dit verhaal. Pure speculatie en het doet de zaak geen goed”, was het enige wat de renner kwijt wilde.

Ontkenningen
Oud-renner Jonathan Vaughters die nu teamleider is bij Garmin weerspreekt die deal donderdagochtend via Twitter: "Geen enkel lid van mijn ploeg heeft een schorsing van 6 maanden gekregen. Nu niet en in de toekomst niet.'' Ook wielerploeg BMC van George Hincapie ontkent de beschuldigingen: "We hebben geen enkele melding van welke autoriteit dan ook ontvangen'', zegt ploegleider Jim Ochowicz. "George rijdt hier de Tour en bereidt zich net als iedere andere dag voor op de etappe.''

Bizarre deal
Het antidopingagentschap USADA heeft volgens Telesport een 'bizarre deal' gesloten met vijf voormalig ploegmaten van Lance Armstrong die nu actief zijn in de Tour de France. Het gaat om Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vande Velde en Jonathan Vaughters die niet als renner, maar als teambaas aanwezig is in de Ronde van Frankrijk.

Kroongetuigen
Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit zegt op BNR dat de renners op zullen treden als een soort kroongetuigen als het Telegraaf-verhaal klopt: "Ik denk dat er heel zwaar bewijs is, omdat een deal alleen maar mogelijk is als er een veroordeling volgt." Maar Vaugthers en BMC ontkennen de aantijgingen dus.

Niet over één nacht ijs
Volgens Herman Ram moet de USADA erg zeker van de zaak zijn als ze echt zo'n deal gesloten zouden hebben: "Ik ben er stellig van overtuigd dat men in ieder geval heel zeker moet zijn van het bewijs. Al was het maar omdat mijn Amerikaanse collega's niet over één nachtje ijs gaan bij dit soort zaken." Volgens Ram is in de dopingreglementen wél de mogelijkheid tot strafvermindering opgenomen, maar de mogelijkheid om de straf later in te laten gaan niet.

Schaduw over Tour?
Na een eerdere stukgelopen zaak klaagde het Amerikaanse antidopingbureau USADA Lance Armstrong eind juni officieel aan voor dopegebruik. Bij de start van deze Tour afgelopen zaterdag voorspelde UCI-voorzitter Pat McQuaid al dat de zaak-Armstrong een grote schaduw zou werpen over de wielerronde. Toch verwacht Herman Ram niet dat de Ronde van Frankrijk echt gaat lijden onder deze affaire: "De Tour de France blijft een evenement dat niet kapot te krijgen is. En dat is maar goed ook."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen