Meer Nieuws13 dec '12 14:59Aangepast op 13 dec '12 17:15

Zelfmoord meisje komt hard aan op school

Auteur: Marjan van den Berg

De school van het meisje (15) uit Staphorst dat deze week zelfmoord pleegde, gaat onderzoeken welke rol pesten heeft gespeeld bij haar zelfmoord. Het meisje sprong voor de ogen van haar klasgenoten voor de trein.

Op scholen is aandacht voor pesten, maar werkt dat vaak niet. Socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dan ook dat alle scholen met een anti-pestbeleid moeten komen. Dat is volgens hem meer dan een anti-pestprotocol.

De school van het 15-jarige meisje uit Staphorst dat zelfmoord pleegde, vermoedelijk omdat ze werd gepest, besteedde juist veel aandacht aan persoonlijke begeleiding van scholieren. Dat heeft een woordvoerster van scholenkoepel Onderwijsgroep Noord laten weten. "We hebben direct actie ondernomen en iedereen bij elkaar gehaald. In de klassen is er daarna verder over gepraat", aldus de woordvoerster.

"Onbegrijpelijk dat pestgedrag dit trieste resultaat kan hebben'', zei burgemeester Joop Alssema van de gemeente Staphorst. Het gemeentebestuur heeft zijn medeleven betoond met de familie van het meisje.

Brief
Locatiedirecteur Evert Weide wil niet bevestigen dat er onder scholieren een brief zou circuleren waarin het dode meisje namen van haar belagers heeft genoemd. Die geruchten gaan rond op Twitter. Ook de burgemeester kon hier niets over zeggen.

De scholengemeenschap kondigde eerder al aan onderzoek te doen. "Er gaan geruchten en we hebben signalen dat er een mogelijke relatie is tussen de zelfmoord en de pesterijen. Als dat zo is, zijn we als school verantwoordelijk'', aldus de woordvoerster. "Dan moeten we goed kijken naar wat onze rol is geweest en wat we hiervan kunnen leren.''

Preventie
Socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen is betrokken bij een Fins anti-pestprogramma. Volgens hem kan het bijzonder moeilijk zijn om erachter te komen wat er werkelijk in een kind omgaat. "In Nederland proberen we heel goed in kaart te brengen hoe goed onze leerlingen het doen qua rekenen en taal, maar qua sociale ontwikkeling weten we veel minder. Er zijn kinderen die stil of soms teruggetrokken zijn. Die vertellen niet precies hoe ze het vinden op school."

Veenstra pleit voor meer preventie. Volgens hem kunnen scholen veel pestproblemen prima oplossen met goed anti-pestbeleid. Ook cyberpesten kunnen scholen aanpakken, omdat pesten op internet volgens Veenstra meestal ook weer gebeurt door klasgenoten.

Gedicht
Het meisje uit Staphorst stapte dinsdag voor een aanstormende trein, voor de ogen van klasgenoten. Ongeveer 3 jaar geleden won zij nog een dichtwedstrijd met een gedicht over pesten. Ze schreef dat ze op de basisschool was getreiterd en bang was dat ze ook op de middelbare school mikpunt zou zijn. Juryvoorzitter Jean Pierre Rawie zei toen dat ze diepe indruk heeft gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen