Meer Nieuws18 sep '12 13:10

Onveiligheid in de gevangenis

Auteur: Marjan van den Berg

Sinds er een nieuw rooster is ingevoerd in de Bijlmerbajes, kunnen bewakers de veiligheid volgens Abvakabo FNV niet meer garanderen.

Het nieuwe rooster werd ingevoerd in mei. Sindsdien staan er volgens de vakbond regelmatig te weinig medewerkers ingeroosterd, waardoor zij de veiligheid van zichzelf, collega's en gedetineerden niet kunnen garanderen.

Dat schrijft bestuurder Mieke van Vliet van Abvakabo FNV in een nieuwsbrief. Ze spreekt van een zeer ernstige situatie. "In stapels mails die ik heb ontvangen, staan feiten waaruit blijkt dat afspraken die gemaakt zijn om jullie veiligheid te garanderen niet worden nagekomen. Begrijpelijk dat jullie je niet veilig voelen," schrijft Van Vliet.

Onveilige situaties
Op BNR zegt zij overigens desgevraagd dat zich nog geen onveilige situaties hebben voorgedaan, maar: "medewerkers voelen zich er heel onveilig bij als zij de regels van de veiligheid niet kunnen naleven."

Volgens de bestuurder sluiten door het te strakke rooster diensten niet altijd goed op elkaar aan. "Het is voorgekomen dat gevangenen die naar beneden worden gebracht om te luchten daar niet worden opgevangen, omdat de bewaarder in kwestie nog bezig is met andere werkzaamheden.''

Verbetering
Van Vliet voerde begin september een gesprek met de directie. Die ondernam vervolgens actie, maar nog onvoldoende, stelt Van Vliet in de nieuwsbrief vast. "Ik krijg signalen dat het op onderdelen is verbeterd, maar je kunt dergelijke zaken natuurlijk binnen zo'n korte tijd niet oplossen.''

Op BNR voegt zij hieraan toe dat er wat haar betreft extra personeel nodig is. "Maar dan vragen wij wel heel duidelijk om personeel dat gekwalificeerd is, anders ontstaat er nog een onveilige situatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen