Meer Nieuws4 mei '12 20:09Aangepast op 4 mei '12 21:06

Nederland 2 minuten stil

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nederland heeft vrijdagavond om 20:00 uur twee minuten stilte in acht genomen om de oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden de nationale herdenking bij op de Dam in Amsterdam. Op het plein waren ongeveer 20.000 mensen aanwezig.

Voorafgaand aan de stilte legden de koningin en de prins een krans bij het monument. Daarna droeg Charlotte Fontijne haar gedicht voor. Zij was de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei, die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert.

Toespraak Van der Laan
Vervolgens hield burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam een toespraak. Hij prees de mensen die "ondanks terreur en angst" de moed opbrachten in verzet te gaan. "Wanneer wij op onze beurt niet bereid zijn in onze dagen - in alle vrijheid - op te komen voor de gerechtigheid waar die in de verdrukking zit, kunnen wij hier net zo goed níet staan."

De burgemeester zei dat hij vrijwel dagelijks wordt herinnerd aan het feit dat 61.000 van de 80.000 Joodse stadgenoten onder de ogen van hun medeburgers zijn afgevoerd en vermoord. "Het blijft een open zenuw in de stad, in het land."

Defilé
Behalve de koningin en de prins legden onder anderen ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de Commandant der Strijdkrachten en de burgemeester een krans. De nationale herdenking werd afgesloten met een defilé.

Op de Dam stond 1500 meter hekwerk. Sinds vorig jaar staan er bij de dodenherdenking speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. In 2010 ontstond er grote paniek toen een man tijdens de 2 minuten stilte vanuit het niets begon te schreeuwen.

Andere herdenkingen
Op veel andere plaatsen in Nederland waren vrijdagavond ook herdenkingen. Onder meer op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in het voormalige kamp Amersfoort, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten, waren plechtigheden.

Herdenking Vorden probleemloos
De vooraf omstreden dodenherdenking in Vorden verliep probleemloos. Over de herdenking was ophef ontstaan omdat er ook Duitse soldaten worden herdacht. De rechter besloot zelfs in een kort geding dat de herdenking door mocht gaan, maar dat de burgemeester de graven van Duitsers moest mijden.

Na afloop van de plechtigheid kregen de ongeveer 400 aanwezigen de keuze om wel of niet langs de Duitse graven te lopen. Slechts een handjevol mensen, onder wie de burgemeester, zag daarvan af.

Westerbork
Bij het Herinneringscentrum kamp Westerbork werd traditioneel de uit het kamp afkomstige klok geluid. Enkele duizenden mensen liepen een stille tocht over het kampterrein van het voormalige Durchgangslager. Vanuit het kamp werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 mensen afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen.

Luchtverkeer
Tijdens de herdenkingen was het luchtverkeer aangepast, om. Zo kregen vliegtuigen voor het gehele Nederlandse luchtruim tussen 20.00 en 20.03 uur geen startverklaring. Arriverende vliegtuigen moesten de landing uitstellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen