Meer Nieuws18 okt '12 12:57

Dekkingsgraad ABP blijft onder wettelijke norm

Auteur: Harmen Simon Teunis

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP is aan het einde van het derde kwartaal uitgekomen op 97 procent, nog altijd onder de wettelijke norm van 105 procent.

In vergelijking tot het tweede kwartaal is de dekkingsgraad 7 procentpunt verbeterd.

ABP-voorzitter Henk Brouwer legt uit dat de verbetering deels te danken is aan de hogere rekenrente. “Het is fiftyfifty. Het is voor een klein beetje te danken aan een licht gestegen marktrente. Verder is hij voor 2,7 procent te danken aan de rentecorrectie die we moeten aanbrengen op basis van de voorstellen van De Nederlandsche Bank. Opmerkelijk is dat hij voor een andere 2,7 procent te afhankelijk van het gestegen rendement."

105 procent onrealistisch
Uitgaande van de huidige situatie is het onwaarschijnlijk dat de dekkingsgraad binnenkort wel op 105 procent uitkomt., zegt Brouwer.

"Het zou niet realistisch zijn. Dan blijft er maar een ding over en dat is korten op de uitkeringen. Als de dekkingsgraad een jaar lang 97 procent blijft, dan zou dat neerkomen op een korting van ruim vijf procent. Maar het is koffiedik kijken, er kan nog van alles veranderen."

Premie verhogen geen optie
De pensioenpremie verhogen is volgens hem geen optie. "De pensioenpremie is al extra verhoogd als onderdeel van het herstelplan met drie procentpunt. Daarmee heeft hij toch al een behoorlijke hoogte bereikt. Daar zijn de grenzen zo langzamerhand ook bereikt."

Brouwer verwacht dan ook dat nog jaren kan duren voordat de pensioenuitkeringen worden aan de inflatie. "Dat zou vijf tot zeven jaar kunnen zijn", aldus de ABP-voorzitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen