Meer Nieuws2 jan '13 10:54

Europese gelukszoekers in Nederland (3): Ierland

Auteur: Anke Truijen

Door de crisis in hun land beproeven veel Europeanen hun geluk over de grens. Sommigen van hen trekken naar Nederland om een beter bestaan op te bouwen. Hoe vergaat het hen op onze arbeidsmarkt?

In bijna vloeiend Nederlands herhaalt de 23-jarige Stephen Harford uit Ierland de zinnen van zijn leraar. Het leren van Nederlands lijkt hem net zo makkelijk af te gaan als immigreren. Een paar maanden geleden studeerde hij af aan de Universiteit in Dublin. Zijn baan als field service engineer bij ASML in Eindhoven werd hem min of meer in de schoot geworpen door het technische recruitingbureau Xelvin. Die regelde, naast de baan en Nederlandse les, bijna alles voor hem. Harford: "Het was behoorlijk gemakkelijk, zonder stress en pijnloos. Naast de baan heeft Xelvin mij ook geholpen met een appartement, het openen van een rekening en het aanvragen van een sociaal nummer."

Stephen zit dus gebakken: In Nederland is er een tekort aan hoogopgeleid technisch personeel en in Ierland zijn er te weinig banen en kansen. "Ierland is maar een klein eiland. En Nederland biedt toegang tot de rest van Europa. De arbeidsmarkt, ook in Duitsland, is vanuit hier toegankelijker. Er is hier gewoon meer werk."

Rugby in plaats van Gaelic football
Maar het leven in Nederland gaat niet alleen over werken. Harford: "Ik ben lid geworden van de rugbyclub in Eindhoven. Een leuke groep, er heerst een goede teamsfeer. We winnen veel en gaan waarschijnlijk promoveren." Dat geldt niet voor zijn Gaelic football team in Ierland dat hij heeft moeten achterlaten. Het valt uit elkaar omdat veel jongens als Stephen naar het buitenland verhuizen. Harford: "In mijn team hebben we vier tot vijf mensen verloren van de 22 en we hebben 15 mensen nodig in het veld. Het was het allermoeilijkste om achter te laten, mijn team."

Zo laat de economische crisis zijn sporen achter. Ierse sportclubs en ook plaatsen lopen leeg. Harford: "Ik weet dat er in de jaren 80 een grote migratiestroom was. Hetzelfde gebeurt nu weer. Halve dorpen verhuizen over de grens. De toekomst van deze clubs staat onder druk omdat de zuiging/verleiding om naar het buitenland te gaan groot is en realistisch."

Vastgoedcrash
Ierland werd in 2009 hard geraakt door het uiteenspatten van de vastgoedbubbel. Daarna kwam het onder internationaal financieel toezicht te staan. Volgens Harford komt zijn land er wel weer bovenop maar of het ooit wordt zoals vroeger? "De vastgoedcrash heeft het land absoluut verwoest. Komende jaren wordt het wordt wel beter, maar het zal niet meer zo gemakkelijk zijn en mensen zullen niet zo gemakkelijk meer veel geld verdienen."

Volgens de leraar Nederlands doet Stephen het perfect. Hij begrijpt de taal, papegaait niet, hij heeft door wat er aan de hand is. En ook over werk hoeft de Ier zich geen zorgen te maken. Harford: "Het bedrijf waar ik voor werk (ASML) krijgt het heel druk. Ze nemen maar mensen aan om aan de verkoopvraag te voldoen." Dat biedt misschien perspectief voor zijn team, die Stephen het liefst allemaal naar Nederland zou willen halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen