Meer Nieuws22 nov '11 18:18

Nederlander plande aanslagen al-Qaeda

Auteur: BNR Webredactie

De VS verdenken de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. ervan dat hij met hulp van andere aanslagen heeft gepland voor terreurorganisatie al-Qaeda.

De Amerikanen denken dat hij in 2010 een plan smeedde voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse militaire basis in Afghanistan. In de buurt van dat kamp zou hij in 2007 met handlangers mortiergranaten hebben verstopt om een aanval te kunnen uitvoeren.

Dit staat in de tot nu toe niet openbaar gemaakte aanklacht tegen K. van de jury van de federale rechtbank in New York. Dit vertrouwelijke document is in het bezit van het ANP.

Uitlevering
Sabir K. werd vorig jaar in Pakistan opgepakt en in april van dit jaar uitgezet naar Nederland. Een arrestatieteam sloeg hem op Schiphol direct in de boeien. De rechtbank in Rotterdam heeft de uitlevering aan de VS in oktober goedgekeurd. De Hoge Raad buigt zich daar nu over. K. zit nu vast op de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis, De Schie.

Younis de Nederlander
Younis de Nederlander, zoals de Amerikanen hem ook noemen, zou tussen juli 2004 en september 2010 hebben samengespannen om Amerikaanse militairen in Afghanistan te vermoorden. Hij stak in september 2007 met zijn medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan over om de moordplannen in daden om te zetten, stellen de Amerikaanse autoriteiten. Hij zou dat hebben gedaan in de provincie Kunar in Afghanistan, waar al veel Amerikaanse militairen zijn gedood.

In de voorlopige beschuldiging staat dat K. tussen 2005 en 2010 heeft "gepoogd om Amerikaanse militairen te doden". "In of omtrent 2010 heeft hij een plan beraamd om een zelfmoordaanslag te plegen op een Amerikaanse militaire basis in de Kunar provincie in Afghanistan."

Kunar
Kunar was volgens Amerikaanse terreurdeskundigen tot voor kort een berucht bolwerk van al-Qaeda en de Taliban en een schuilplaats voor veel leiders van de gevreesde terreurorganisaties. De VS leden er gevoelige verliezen. Afgelopen jaar wisten de Amerikanen hier echter veel leiders te doden of gevangen te nemen.

De Verenigde Staten verdenken Sabir K. ook nog van het leveren van wapens en strijders voor al-Qaeda. Verder wordt hij beschuldigd van wapenbezit bedoeld om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen.

Uit het document blijkt niet welk concreet bewijs de Amerikaanse autoriteiten tegen Younis de Nederlander hebben.

"De beschuldigingen gaan uitsluitend over vermeende acties tegen Amerikaanse militairen", reageert de advocaat van Sabir K., André Seebregts. Verder wil de raadsman nog niet ingaan op de inhoud van het dossier over zijn cliënt.

Gerelateerde artikelen