Meer Nieuws31 dec '12 06:56

Hoe watervast is uw vuurwerk?

Auteur: Anne-Greet Haars

Gaat die 30 kilo prachtig siervuurwerk die u gekocht heeft straks de lucht in? Of valt het allemaal toch nog in het water? Als de voorspellingen niet bedriegen, regent het rond de jaarwisseling.

Maar als het regent hoeven we ons volgens Leo Groeneveld, woordvoerder van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk, geen zorgen te maken over het vuurwerk. "Vuurwerk kan wel een beetje nat worden, maar het is niet verstandig om rond half 12 al het vuurwerk buiten te zetten en dan weer terug naar binnen te gaan. Ik zou zeker tot op het laatste moment wachten."

En ook aan die irritante paraplu - waardoor je niets meer ziet - is gedacht door de vuurwerkimporteurs. Een flink aantal verkocht namelijk doorzichtige paraplu's, zodat je toch nog beetje kan genieten van het vuurwerk.

Blindgangers
De regen heeft ook een positief effect op het vuurwerk, omdat mensen zich geen zorgen meer hoeven te maken over 'blindgangers'. "Als het vuurwerk eenmaal echt nat is geworden, krijg je het nooit meer aangestoken. Ik hoop altijd dat het om 3 uur 's nachts gaat regenen, zodat alle gevaren verdwijnen", vertelt Groeneveld.

Ook heeft de regen geen effect op de hoogte die een vuurpijl kan bereiken. "Er is genoeg kracht in de aandrijving van een vuurpijl om het op de juiste hoogte te krijgen. Ook knalt het gewoon mooi open."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen