Meer Nieuws4 jun '12 10:27Aangepast op 6 jun '12 14:08

Horeca zet aanval in op bierbrouwers

Auteur: Anne-Greet Haars

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept vier grote bierbrouwerijen voor de rechter: spelen de brouwerijen onder een hoedje?

De kans is vrij groot dat de brouwerijen in het gelijk wordt gesteld, zegt Jean Paul van Marissing, hoogleraar mededingingsrecht aan de Webster University Leiden.

Maandag werd bekend dat de vier grote bierbrouwerijen, Heineken, Grolsch, Bavaria en het Belgische Inbev, voor de rechter worden gesleept door Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie wil de weg vrijmaken voor cafébazen die slachtoffer zijn van het 'bierkartel'; de wurgcontracten die brouwers de cafés oplegden.

Schadevergoeding
De moeilijkheid van het verhaal, zegt Marissing, is dat het vervolgens aan de individuele ondernemers is om een schadevergoeding te eisen. “Het is moeilijk te beoordelen of ze daar succesvol in zullen zijn. Het gaat met name om de bewijsvoering en als ondernemer moet je dan aantonen dat de prijs die je betaald hebt, te hoog is en dat dit dan in feite je schade is.”

Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland, zei eerder tegen BNR dat het niet zo makkelijk is voor de horecaondernemers om een claim in te dienen. “Je moet kunnen aantonen wat voor schade je hebt geleden. Ik kan ook niet in een glazen bol kijken hoeveel ondernemers dit gaan doen. Maar belangrijk is dat we constructief naar de toekomst kijken. Elke keer constateren we dat er een slechte relatie is tussen de bierbrouwers en horecaondernemers.”

Perverse relatie
“De feitelijke problematiek is dat de relatie tussen de ondernemers en de brouwerijen al jaren een verziekte en perverse relatie is geworden”, zegt de algemeen directeur. “Dat zijn geen misselijke woorden, maar dat komt omdat we al jaren weten dat de contracten die brouwerijen hanteren absolute wurgcontracten zijn. Dat hoort niet meer in deze tijd en is slecht voor de branche, de horecaondernemers en de consument.”

Gerelateerde artikelen