Meer Nieuws26 apr '12 10:17

'Democratie werkt niet meer'

Auteur: Bart Tuinman

"Democratie is niet in staat de problemen van deze tijd op te lossen." Dat zegt Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, op BNR.

De Wijk doelt met die "problemen" niet alleen op de financiële crisis, maar ook op bijvoorbeeld de opkomst van China. "Wij hebben altijd aan de knoppen gedraaid. We draaien nu niet meer alleen aan de knoppen. Dat heeft enorme consequenties." Ook is volgens hem klimaatverandering niet op te lossen met een democratisch stelsel. "De democratie werkt gewoon niet."

Zakenkabinet
Volgens De Wijk is een oplossing voor dit probleem een zakenkabinet. "Op die manier krijg je ineens goede mensen die zeggen: 'Ik heb geen politieke ambities, maar ik wil de klus wel gaan klaren'. En dat is heel erg interessant." Het is niet democratisch, maar volgens De Wijk wel de oplossing voor de huidige problemen.

Leiderschap
Het ontbreekt de huidige politici in het Westen ook aan echt leiderschap. Dat is de centrale boodschap in De Wijks boek "5 over 12- Hoe Nederland toch sterker uit de crisis kan komen" . De Wijk heeft voor zijn boek Nederland als uitgangspunt genomen. "Omdat de ontwikkelingen hier sneller en dieper zijn dan in andere landen. Nederland was een gezapig land en is nu een gepolariseerd land."

Politieke verwarring
"Wat er nu gebeurt in de Nederlandse politiek, past helemaal in het beeld van een brede politieke verwarring", zegt De Wijk, volgens wie het ook in Nederland ontbreekt aan echt leiderschap. Volgens hem willen veel "sterke mensen" de politiek niet in. Ze hebben geen zin om een onderdeel te worden "van dit circus en willen zich niet laten uitschelden". Volgens de directeur was dat twintig jaar geleden niet zo. "Politici hebben geen autoriteit meer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen