Meer Nieuws17 jul '12 21:05Aangepast op 18 jul '12 09:25

Andy Schleck: Frank is onschuldig

Auteur: Marjan van den Berg

Wielrenner Andy Schleck is er zeker van dat zijn broer Frank geen doping heeft gebruikt. De oudste van de twee broers verliet dinsdag de Tour, nadat naar buiten was gekomen dat de renner van RadioShack positief was getest op een verboden vochtafdrijvend middel.

"Mijn leven en mijn familie wil ik er op zetten", zei Andy in een korte reactie aan het Franse dagblad Le Parisien. "Ik ben er zeker van dat hij niets genomen heeft." De 27-jarige renner rijdt zelf niet mee in de Tour. Hij is herstellende van een bekkenbreuk.

14 juli
De internationale wielrenunie UCI meldde dinsdagavond dat Frank Schleck positief is bevonden bij een dopingcontrole tijdens de Tour de France. De test werd uitgevoerd op de Franse feestdag 14 juli, toen het peloton finishte in Le Cap d'Agde.

Zijn ploeg RadioShack snapt er niets van en Schleck ook niet. Frank Schleck had nog nooit gehoord van het middel waarop hij positief is bevonden, zegt zijn ploeg RadioShack. Het team zelf kan de positieve test ook niet verklaren.

"Ik kan me voorstellen dat Frank Schleck zich heeft willen prepareren voor de komende twee ritten in de Pyreneeën", zegt verslaggever Leon de Kort. "De etappe waarin hij in betrapt was nou niet echt een rit waarin hij in de problemen zou komen. Het is een beetje een merkwaardig product dat bij hem is aangetroffen."

Het is volgens De Kort aan Schleck zelf om aan te tonen dat hij de sporen in het lichaam heeft gekregen zonder de opzet om daar doping bij te gebruiken. "De ploeg heeft gisteravond een verklaring uitgedaan waarin de leiding zich compleet distantieert van dit soort producten. Als het is gebruikt is het dus op persoonlijke titel van Frank Schleck gebeurd."

Xipamide
In de urine van de Luxemburgse renner zijn sporen gevonden van het verboden vochtafdrijvende middel xipamide. Dat middel kan helpen een hoge bloeddruk te bestrijden en gewicht te verliezen, maar het kan ook het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen maskeren.

Schleck had nog nooit van het middel gehoord, zegt een woordvoerder van RadioShack. "Frank zegt ook dat hij niet weet hoe dat product in zijn lichaam is terecht gekomen'', aldus woordvoerder Philippe Maertens. "Het zou om een zeer kleine hoeveelheid gaan.''

RadioShack laat weten dat het gevonden middel xipamide niet aanwezig is in een van de medicamenten die de teamdokter heeft verstrekt. "Daarom kan het team deze positieve test ook niet verklaren.'' Het team zegt "alle medewerking te willen verlenen om met de antidopingagentschappen deze kwestie te behandelen.''

Uit de Tour
Schleck is uit vrije wil naar de politie gegaan om uitleg te geven, aldus de woordvoerder. "In theorie kon hij zelfs nog koersen, maar wij hebben besloten dat dit niet zal gebeuren. Dit uit respect voor de Tour de France en voor de collega's'', aldus Maertens. "Daarnaast kan hij de tijd gebruiken zich terdege voor te bereiden op zijn verdediging.''

Schleck eindigde vorig jaar als derde in de Tour, maar stond nu buiten de top 10, op bijna 10 minuten van geletruidrager Bradley Wiggins.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen