Meer Nieuws30 jun '12 01:52

Tour 2012 | Pittige beklimmingen en lange tijdritten

Auteur: Thijs Baas

BNR volgt vanaf zaterdag 30 juni dagelijks de laatste ontwikkelingen in de Tour de France. Op de radio met bijdragen van Edwin Driessen en Léon de Kort en op de website met de actuele stand van zaken in de koers.

Met de EK-finale nog voor de boeg maken 198 wielrenners zich al op voor de 99ste editie van de Tour de France.

Parcours
Op de bijna 3.500 kilometer die de renners via Noord-Frankrijk, de Alpen en de Pyreneeën van Luik naar Parijs leiden komt vrijwel elk type renner aan zijn trekken: twee lange tijdritten, enkele venijnige beklimmingen - waarvan een aantal nooit eerder op het programma stonden - en uiteraard enkele etappes waar de echte sprinters al likkebaardend naar uitkijken.

Luik
De ouverture is aan Luik, de Waalse stad waar de proloog van ruim 6 kilometer plaatsvindt en waar zondag de tweede etappe van start gaat. Het peloton, met liefst drie Nederlandse ploegen, vervolgt daarna zijn weg naar de Noordwestkust van Frankrijk.

Favorieten
Cadel Evans, de winnaar van 2011, en Bradley Wiggins zijn vooraf de grote favorieten. Maar de chauvinisten onder ons mogen ook enige hoop koesteren: Robert Gesink zal eindelijk willen laten zien dat hij meer is dan een eeuwige belofte en ook in Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam heeft ons land weer enkele troeven in huis, zeker voor het hooggebergte. Maar vergeet ook vooral 'onze eigen' Wout Poels niet.

Gesink
Dat Gesink dit jaar al enkele keren heeft laten zien dat hij het ambacht van de tijdrit steeds beter beheerst is een gunstig teken, met het oog op de pittige tijdritten. Daar zal hij moeten laten zien dat het verschil met de echte favorieten het afgelopen jaar is geslonken.

Door de afwezigheid van de geschorste Alberto Contador en de geblesseerde Andy Schleck heeft de Achterhoeker in ieder geval met twee stoorzenders minder af te rekenen.

Volg de Tour de France de komende drie weken op BNR en BNR.nl. We houden je op de hoogte van het laatste nieuws, achtergronden bij de Tour en natuurlijk de actuele stand van zaken in de koers.

De etappes:

Gerelateerde artikelen