Meer Nieuws17 apr '12 16:57Aangepast op 17 apr '12 18:32

Jongerius: Rutte onbetrouwbaar

Auteur: Melvin Captein

Dat er in het Catshuis wordt gesproken over het vervroegd opschroeven van de pensioenleeftijd, schiet FNV voorzitter Agnes Jongerius in het verkeerde keelgat. "Het kabinet is gek als ze het pensioenakkoord openbreken."

Jongerius reageerde tegenover BNR's Hans Verbeek op berichten uit het Catshuis dat de pensioensleeftijd mogelijk in 2015 al wordt verhoogd naar 66 jaar. De eerder gemaakte afspraken om die maatregel pas in 2020 door te voeren worden daarmee met voeten getreden, stelt Jongerius.

"Het kabinet is gek als ze het pensioenakkoord openbreken. We zijn tot deze oplossing gekomen in samenspraak met werkgevers en werknemers. Als ze daar nu vanaf stappen voeren ze een maatregel door zonder dat daar enig draagvlak voor is. Het is korte termijn denken."

Kamp
Jongerius roept minister Henk Kamp van Sociale Zaken op om dwars te gaan liggen, mocht het voorstel uit het Catshuis overleg naar voren komen. "Hij moet die afspraken bewaken. Ik heb hem nog nooit enthousiast horen praten over het openbreken van het pensioenakkoord."

Als het kabinet er toch voor kiest de pensioensleeftijd vervroegd te verhogen is premier Rutte volgens Jongerius "onbetrouwbaar in zijn afspraken met werkgevers en werknemers". "Een man een man, een woord een woord geldt dan niet meer voor Rutte," voegt de vakbondsleidster er aan toe.

Robuust
Rutte reageerde gelaten op de aantijgingen van Jongerius. "Het gaat er voor ons in eerste instantie om dat we draagvlak binnen het parlement hebben. We moeten met een robuuste oplossing komen die daar op steun kan rekenen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen