Meer Nieuws17 nov '12 08:04Aangepast op 17 nov '12 11:57

Nijmeijer noemt strijd FARC gerechtvaardigd

Auteur: Harmen Simon Teunis

Tanja Nijmeijer noemt de strijd van de Colombiaanse guerillabeweging FARC "gerechtvaardigd". Het doden van tegenstanders ziet zij als onontkoombaar.

"Als iemand een vijand van ons is, volgt vrijwel altijd executie. Wat moet je anders met je vijand doen? Hem onderwijzen?’’ Dat zegt zij in een interview met de Volkskrant, dat zaterdag is gepubliceerd.

In het interview verdedigt zij de werkwijze van de FARC, waar ze zich tien jaar geleden bij aansloot. Het is het eerste lange interview dat de 34-jarige Nederlandse gaf sinds haar lidmaatschap van de organisatie.

Vredesbesprekingen
Nijmeijer verblijft momenteel in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar ze deelneemt aan vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Ze sprak er urenlang in twee sessies met journalist Robert-Jan Friele. Ze kennen elkaar uit hun studententijd.

In het interview brengt Nijmeijer in herinnering dat de FARC ooit de wapens heeft opgenomen "ter verdediging van een groep mensen die altijd enorm is mishandeld en misbruikt. Dat was bijna vijftig jaar geleden, en tijden veranderen, maar de onderdrukking gaat door."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen