Meer Nieuws12 nov '12 08:30

Nijmeijer blijft FARC hoe dan ook trouw

Auteur: Thijs Baas

Tanja Nijmeijer wil ook na een mogelijk vredesakkoord lid blijven dan de guerrillabeweging FARC.

Dat blijkt uit een interview in Trouw. "Als er vrede komt, vechten we verder voor dezelfde ideeën via een vreedzame weg, mits er garanties zijn. En ik blijf ook. Dit is mijn levensproject", zegt de 34-jarige Nijmeijer, die deel uitmaakt van de FARC-delegatie die op dit moment in Cuba met de Colombiaanse regering over vrede onderhandelt.

Volgens Nijmijer is haar deelname aan de onderhandelingen geen mediastunt. "Ze zeggen dat ik hier ben omdat ik tien jaar bij de FARC zit, guerrillera ben en Engels spreek. Ik kan onze documenten vertalen, dat is natuurlijk heel nuttig."

Inmiddels is Nijmeijer bijna een week in Havana. Ze is via internet op de hoogte van wat er in Nederland over haar en de FARC wordt geschreven. "De berichtgeving is erg op mij geconcentreerd. Dat is ook wel logisch, want ik wek als Nederlandse natuurlijk nieuwsgierigheid en sensatie."

Van het slechte imago van de FARC is ze op de hoogte. "Er is al jaren een mediacampagne tegen de FARC aan de gang; wij hebben nooit ruimte gehad om ons verhaal te doen, om te zeggen waarvoor wij vechten."

Het beeld dat door de aanslagen is ontstaan vindt ze dan ook niet terecht. "We zijn een leger, Wij gebruiken wapens en die wapens doden. We strijden tegen het leger, de paramilitairen en de politie. Daar vallen natuurlijk doden bij, want dit is een oorlog. Zij vallen ons aan, wij vallen hen aan."

Een gewapende strijd is volgens Nijmeijer geen achterhaald fenomeen. Volgens haar is de gewapende strijd niet achterhaald. "Gebleken is dat in Colombia nog steeds geen plek is voor politieke deelname op een vreedzame", zegt ze.

Nijmeijer vertelt in het interview ook over de aanslagen waarbij zij zelf betrokken was. "Bij de aanslag op een bus is niemand omgekomen of gewond geraakt. Andere aanslagen, op bedrijven die geen revolutionaire belasting betaalden, gebeurden altijd midden in de nacht. Ik ben er 100 procent zeker van dat daar nooit burgers bij om zijn gekomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen