Meer Nieuws8 nov '12 08:00

Tanja Nijmeijer spreekt op persconferentie namens FARC

Auteur: Harmen Simon Teunis

Tanja Nijmeijer heeft dinsdag op een persconferentie gesproken over de vredesonderhandelingen van de FARC met de Colombiaanse regering.

De geboren Denekampse was onder andere te zien op beelden van de Venezolaanse tv-zender TeleSUR. Ze vertelde aan verschillende media dat vrede voor de FARC betekent dat je kunt eten, een dak boven je hoofd hebt, onderwijs kan genieten, het recht op eigen grond hebt en sociale rechtvaardigheid ondervindt.

De 34-jarige Nijmeijer kwam maandag aan op Cuba voor de vredesonderhandelingen tussen beide partijen. Die beginnen officieel pas op 15 november. Contact is moeilijk te leggen met Nijmeijer. Het huis waar ze verblijft, wordt streng bewaakt en de FARC is selectief in het benaderen van de media. Zo is het onduidelijk welke media er naast TeleSUR nog meer waren uitgenodigd voor de persconferentie.

Aandacht ten koste van slachtoffers
De Nederlandse organisatie Pax Christi, die de belangen van de slachtoffers van de FARC behartigt, waarschuwde dinsdag dat de grote aandacht voor de Nederlandse ten koste gaat van die voor de slachtoffers.

Nijmeijer wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme en staat op de opsporingslijst van Interpol. Ze verblijft al ruim tien jaar in de jungle van Colombia als lid van de guerillabeweging. Al die tijd heeft de familie haar niet gezien, op één keer na: in 2005 had moeder Hannie in de jungle een ontmoeting met haar dochter.

Telefonische contact
Dinsdagavond hebben Tanja's ouders telefonisch contact gehad met hun dochter. Het was een kort gesprek, van enkele minuten. Over een mogelijke reis van familieleden naar Cuba zou niet zijn gesproken. De ouders en zussen willen naar Cuba gaan als ze Tanja daar kunnen ontmoeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen