Meer Nieuws14 mrt '12 12:47Aangepast op 14 mrt '12 15:05

Tsunami in Japan en tweede beving [update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Een kleine tsunami heeft de noordoostkust van Japan getroffen na een zware aardbeving. Woensdagmiddag (Nederlandse tijd) volgde een tweede krachtige beving.

Dit schrijft de Japanse krant Japan Today. Het epicentrum van de eerste aardbeving was 210 kilometer van het noordelijke eiland Hokkaido. De eerste aardbeving had een kracht van 6.8 op de Schaal van Richter.

De tweede beving vond plaats vlakbij Tokyo, zo'n 800 kilometer van de eerste beving vandaan, meldde BNR's-correspondent Wouter van Cleef. Die had een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter.

Evacuaties
The Mainici daily News heeft het zelfs over een serie van aardbevingen die Tokyo en het noordoosten van Japan zouden hebben getroffen, woensdagavond laat Japanse tijd. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers of schade.

Volgens dezelfde krant zijn inwoners in verschillende steden zijn opgeroepen om te evacueren. In andere steden werd geadviseerd weg te blijven bij de kust. De krant spreekt niet van een tsunami, maar over een stijging van het water van 20 centimeter in de haven van Hachinohe in Aomori in het noorden van Japan. Dit was een uur nadat de eerste aardbeving de regio trof.

50 centimeter
The Mainici daily News schrijft ook dat er ook in andere gebieden veranderingen waargenomen zijn in het tij, zo ook bij het noordelijke eiland Hokkaido waar Van Cleef tegen BNR eerder woensdag over sprak.

Het Japanse meteorologische instituut zei eerder vandaag een tsunami te verwachten van 50 centimeter. Maar een Amerikaanse monitor kon dit niet bevestigen. Het instituut rapporteerde dat er geen schade is aan nucleaire installaties in de buurt.

Straling Fukushima
Ook werd al bekend dat de straling in de bodem van Fukushima steeds dieper in de bodem dringt. Volgens een studie was de straling drie maanden na het ongeluk vijf  centimeter diep in de grond te vinden. Nu is de besmetting 10 à 30 centimeter diep. Regenwater is mogelijk de oorzaak.

Wetenschapper Haruo Sato van het Japanse atoombureau waarschuwde woensdag dat de straling steeds diepere lagen zal bereiken, naarmate langer wordt gewacht met het schoonmaken van de bodem.

Japan vorige jaar
Japan werd op 11 maart 2011 opgeschrikt door een zware aardbeving. 19.000 mensen overleden of raakten vermist. De aardbeving  veroorzaakte een tsunami, die de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigde. De regio is er zo radioactief dat bewoners nog niet mogen terugkeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen