Meer Nieuws18 okt '12 11:24Aangepast op 18 okt '12 13:20

Emanuelle-actrice Sylvia Kristel overleden

Auteur: Arjan Meesterburrie

De door de erotische Emanuellefilms wereldberoemd geworden actrice Sylvia Kristel is overleden. Ze stierf in haar slaap aan de gevolgen van kanker en is 60 jaar geworden.

De actrice heeft meer dan 50 internationale films op haar naam heeft staan, maar is toch vooral bekend vanwege de eerste Emanuellefilm, waarin ze de titelrol speelde. Het is één van de bekendste erotische films uit de jaren '70 en was destijds een groot internationaal kassucces.Kristel maakte in totaal negen Emmanuellefilms. Het was voor het eerst dat softporno in de gewone bioscoop was te zien. Ook vrouwen gingen kijken. De vertolkingen leverden haar een fortuin op.

'Het heengaan van een sekssymbool'
Paris Match schrijft over het 'heengaan van een sekssymbool'. De films rond het personage Emanuelle waren een enorme hit in Frankrijk. Naar schatting 9 miljoen Fransen hebben in de jaren 70 de eerste film rond de hitsige jonge vrouw bezocht.

Katholieke opvoeding
Sylvia Kristel kreeg een katholieke opvoeding in Utrecht en leefde met het idee dat ze non zou worden, maar zo ver kwam het dus duidelijk niet. Na een secretaresse-opleiding belandde ze eerst met succes in de modellenwereld en vervolgens in de filmwereld.

Andere films
De actrice was ook te zien in diverse Franse, Italiaanse en Amerikaanse films, zoals Concorde-Airport (1979), The nude bomb (1980) en Private lessons (1981). Haar meest gewaardeerde serieuze filmrol was die in het magisch realistische 'Alice ou la dernière fugue' van Claude Chabrol.

Verder speelde ze rollen in enkele Nederlandse speelfilms, zoals 'Frank en Eva', 'Naakt over de schutting' en in de film 'Pastorale 1943' van Wim Verstappen.

Zoon met Hugo Claus
Sylvia Kristel laat een zoon achter die ze kreeg met schrijver Hugo Claus. De laatste jaren was ze samen met haar partner Peter Brul. Ze wordt in besloten kring begraven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen