Meer Nieuws24 feb '12 08:12Aangepast op 25 feb '12 16:50

Nederlanders kunnen niet goed schaatsen

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is jammer voor ons zelfbeeld, maar het is een feit: Nederlanders zijn geen beste schaatsers. Zeker 13.000 schaatsers zijn in de afgelopen vorstperiode op de Eerste Hulp terechtgekomen.

Dat meldt de Stichting Consument en Veiligheid. Vooral breuken en hoofdletsel moesten behandeld worden. 

Veel slachtoffers
Consument en Veiligheid noemt het aantal mensen dat in de vorstperiode naar een ziekenhuis moest erg hoog, zowel in vergelijking met eenzelfde periode zonder natuurijs als met eerdere jaren waarin er wel ijs lag. "Vorig jaar zagen we ook 13.000 gewonden, maar toen konden we langer schaatsen.''

Het totaal aantal gewonden in een vergelijkbare periode als er geen natuurijs ligt, is ongeveer 200. De stichting doet continu onderzoek naar letsel door ongevallen en geweld.

Geen voorbereiding
"Veel mensen stappen zonder voorbereiding op natuurijs. Ze raken vaak afgeleid'', aldus een woordvoerder van de stichting. Volgens hem raken we tegenwoordig meer afgeleid, mede doordat veel mensen mobieltjes bij zich hebben. "Als ik op het ijs gebeld wordt, neem ik ook op.''

Lid worden ijsclub
Het zou goed zijn, vindt hij, als mensen lid zijn van een ijsclub of in ieder geval een paar keer per jaar op een kunstijsbaan staan om zich goed voor te bereiden op de mogelijke komst van natuurijs. Bovendien zouden schaatsers zichzelf beter moeten beschermen met een helm en pols-, elleboog- en kniebeschermers.

Letsels
Volgens de stichting kwam tijdens de vorstperiode tussen 2 en 13 februari twee derde van de gewonde schaatsers naar het ziekenhuis voor een breuk, waarvan 60 procent voor een gebroken pols. Ongeveer 1000 mensen waren op hun hoofd gevallen, waarbij tientallen voor ernstig letsel naar het ziekenhuis kwamen. In ongeveer 9 procent van het aantal gevallen, was het letsel zo ernstig dat mensen langer in het ziekenhuis moesten blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen