Meer Nieuws1 feb '12 16:21Aangepast op 1 feb '12 17:01

Elfstedentocht nog even in de koelkast

Auteur: Pieter van den Akker

Liefhebbers reppen alweer van een Elfstedentocht, maar volgens het waterschap Friesland zit de tocht der tochten er voorlopig niet in. "De wind is op dit moment de grote spelbreker.''

Het waterschap waarschuwde woensdag dat het natuurijs in de provincie zeer onbetrouwbaar is. Door de wind is de ijsvorming minimaal en liggen grote stukken water open. Bovendien zijn er nog veel windwakken.

Strenge vorst
Wel neemt de wind het komende etmaal af, wat gunstig is. Maar er zijn nog zeker twee dagen matige tot strenge vorst nodig voor veilig natuurijs.

De minimale ijsdikte voor een toertocht bedraagt 10 tot 12 centimeter. De verwachting is dat de vorst de komende 7 dagen aanhoudt en er weinig neerslag zal vallen. Als die weersverwachting uitkomt, is plaatselijk een ijsdikte tot 15 centimeter mogelijk, voorspelt het waterschap.

Poldergemalen uitgezet
De meeste poldergemalen zijn inmiddels uitgezet. Slechts 3 procent maalt nog mondjesmaat water uit dieper gelegen polders. Het water in de Friese vaarten, kanalen en sloten is daardoor tot rust gekomen.

Hoewel het dus nog even door moet vriezen voor we ons kunnen verheugen op een Elfstedentocht is dinsdag al wel de eerste marathon op natuurijs geschaatst. Dat was in Noordlaren, op een ondergelopen skeelerbaan.

Brekebeentjes
Nu mensen langzamerhand weer last krijgen van het typisch Nederlandse schaatsvirus, is het natuurlijk wachten op de eerste blessures. De afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen krijgen bijna ieder jaar zo'n zevenduizend geblesseerde schaatsers over de vloer. Dus ook zij kunnen zich, bij aanhoudende vorst, voorbereiden op drukte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen