Meer Nieuws31 mei '12 15:22

Op het nippertje geen boete voor Nederland

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het scheelde weinig of Nederland had een boete van 106.000 euro per dag moeten betalen voor het niet omzetten van nieuwe Europese telecomregels.

Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wilde Nederland, samen met België, Polen, Portugal en Slovenië donderdag een boete opleggen omdat de landen hun nationale wetten nog niet hebben veranderd.

Nederland ontspringt de dans omdat de regering Kroes woensdagavond heeft verzekerd de wetten op zeer korte termijn aan te passen, meldt de woordvoerder van de eurocommissaris. Volgens de woordvoerder worden de wetten binnen 24 uur omgezet. Daarop heeft Kroes besloten Nederland niet bij het Europees Hof van Justitie voor te dragen voor een boete.

België, Polen, Portugal en Slovenië moeten de boete wel betalen. Zij riskeren een boeten van 13.000 tot 122.000 euro voor iedere dag dat zij niet voldoen aan de Europese regels.

Concurrentie en rechten
Nederland had onder meer nieuwe Europese regels voor nummerbehoud bij verandering van aanbieder in nationale regels moeten omzetten. De regels hadden eigenlijk een jaar geleden al in werking moeten treden en moeten leiden tot meer concurrentie tussen telecomproviders en meer rechten voor de consumenten.

Nederland is al heel ver. De nieuwe telecomwet is twee weken geleden door de Eerste Kamer aangenomen. Voordat de wet daadwerkelijk in werking treedt, moet de ministerraad nog een keer de wet behandelen nu het kabinet demissionair is. Daarna zal de wet officieel worden gepubliceerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen