Meer Nieuws27 jan '12 13:26

IAEA-inspecteurs naar Iran

Auteur: Anne-Greet Haars

Een belangrijke delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) voert zaterdag in Iran inspecties uit en overlegt met de autoriteiten.

Samenwerken
Iran zou daarbij “constructief moeten samenwerken'', zei het hoofd van het IAEA, Yukiya Amano, vrijdag op een economische topconferentie in Davos, 175 kilometer ten oosten van de Zwitserse hoofdstad Bern.

Eerdere pogingen
Amano klaagde dat eerdere pogingen om na te gaan of Iran militaire doelen heeft met zijn nucleair onderzoek, “gehinderd werden door gebrek aan samenwerking''.

Rapport

Het IAEA kwam in november met een rapport waar verdenkingen tegen Iran in stonden opgesomd. Het is echter volgens Amano nog te vroeg om te zeggen dat Iran de productie van kernwapens nastreeft. “Wij willen opheldering. Daar hebben een missie voor opgezet en Iran ontvangt die'', aldus Amano.

“De voorbereidingen zijn goed gegaan, maar nu moeten we zien wat er gebeurt wanneer de delegatie ter plaatse is.''

Kernwapen
Tal van westerse mogendheden, aangevoerd door Washington, menen dat Iran aan een kernwapen werkt. Teheran spreekt dat al lange tijd tegen en heeft naar voren gebracht dat Iran het non-proliferatieverdrag heeft ondertekend en is aangesloten bij het IAEA. Het heeft daarom volgens Teheran het volste recht nucleaire energie te onderzoeken en te benutten. Iran heeft mede door de eigen geheimzinnigheid al jaren te kampen met internationale sancties en verdachtmakingen.

Gerelateerde artikelen