Meer Nieuws4 okt '11 22:24Aangepast op 4 okt '11 22:42

Belgen laten plutonium vallen bij inspectie

Auteur: BNR Webredactie

Drie mensen in België zijn radioactief besmet geraakt toen een 'potje plutonium' op de grond viel tijdens een internationale inspectie van de nucleaire afvalverwerker Belgoprocess in Dessel.

De inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap en Euratom raakten besmet, net als een medewerker van Belgoprocess. Ze zijn overgebracht naar het naburige Studiecentrum voor Kernenergie voor ontsmetting en controle.

Volgens een woordvoerder ging het dinsdagmiddag mis tijdens de manipulatie van een potje plutonium. "Daardoor kwam het potje op de grond terecht", zei de woordvoerder. Het zou gaan om een extreem kleine hoeveelheid.

Gezondheidsrisico's
Het is niet duidelijk wat de gezondheidsrisico's zijn voor de drie slachtoffers. "De uitwendige besmetting hebben we onmiddellijk kunnen meten. De mensen droegen uiteraard beschermingskledij en een gasmasker. Om meer te weten over een mogelijke inwendige besmetting zijn tijdrovende metingen nodig", aldus de woordvoerder.

Volgens Belgprocess is er geen radioactiviteit vrijgekomen buiten het gebouw en is er geen gevaar voor het milieu of risico voor de omwonenden.

Gerelateerde artikelen