Meer Nieuws14 nov '11 15:02Aangepast op 14 nov '11 15:25

Geen satire: Wim de Bie als professor

Auteur: BNR Webredactie

Er is plek voor humor in universitair onderzoek. Cabaretier Wim de Bie gaat aan de Universiteit van Tilburg een masterclass over satire geven.

De Bie gaat de Leonardoleerstoel aan de Universiteit van Tilburg bekleden. Deze leerstoel is bedoeld voor dubbeltalenten. Voor mensen die zowel op het gebied van taal en literatuur als op een ander gebied uitblinken.

Hoewel zijn masterclass over satire gaat, is zijn aanstelling dat allerminst, verduidelijkt de Bie. "Velen denken dat het een satire is maar het is echt. Ik word professor. Ik mag me gedurende een korte periode professor noemen, een paar maanden."

Satire uit het verleden, heden en de toekomst
Tijdens zijn masterclass gaat De Bie samen met zijn werkgroep van studenten het begrip satire onderzoeken. "We gaan onderzoek doen naar satire uit het verleden, het heden en ik verwijs ook naar de toekomst. We gaan grote satirische literaire boeken lezen en bespreken. Daarnaast gaan we kijken wat er nu aan satire is in de media en gaan het zelf ook maken. Er komt een internetmagazine. Iedereen kan het vallen en opstaan daar bekijken."

Waar satire aan moet voldoen
De Bie legt nog even kort uit waar satire volgens hem aan moet voldoen. "In eerste plaats goed gemaakt, geschreven of gespeeld zijn. Het moet leuk en mooi gevonden zijn. En er zit toch nog wel een bedoeling achter. Het is sociale kritiek, verpakt in een satirische vorm. Dat kan zijn overdrijving of de parodie. Het legt iets bloot en is kritisch."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen