Meer Nieuws8 feb '12 17:59Aangepast op 9 feb '12 06:49

Warm én fashionable in de Elfstedentocht

Auteur: Anne-Greet Haars

Stel, de tocht gaat door en stel, jij mag hem schaatsen: dan moet je voorbereid aan de start staan! Één van de belangrijkste voorbereidingen betreft de kledingkeus. Want zonder goede kleding wordt de 200 kilometer sowieso een hel...

In vergelijking met de tocht in 1997 is de kleding enorm vooruit gegaan. Tegenwoordig is er veel schaatskleding te koop die ventileert, vocht afvoert en ook nog isoleert. Daarnaast staat het internet vol met talloze tips voor de juiste kledingkeus. Maar dat alles heeft wel een flinke prijskaartje.

Benodigde kleding
Een bril, jas/windbreker, lange onderbroek, thermo-ondergoed, schaatsbroek, sokken, skibril, muts, handschoenen, binnenhandschoenen, kniebeschermers en een hoofdlampje... BNR maakte een rondje langs de sportwinkels om te kijken hoeveel je nou ongeveer kwijt bent voor goed Elfstedentochtpak.

"De kosten voor al de kleding lopen natuurlijk supersnel op", beaamt ook oud-schaatser Ben van der Burg.

De schaatsen
Een essentieel onderdeel voor de tocht zijn natuurlijk de schaatsen zelf. "De één schaatst de tocht op houten doorlopers en de ander nieuwe Noren", vertelt een verkoper van Waterman Sport. "Als je een nieuwe goede schaats wilt, waarmee je de tocht kan rijden, kom je minimaal op 300 euro uit", aldus de verkoper.

Viking, een wereldmerk op het gebied van schaatsen, verkoopt speciale marathonschaatsen. De prijs van deze schaatsen begint op 315 euro, maar het is ook mogelijk om de 'marathon gold' versie aan te schaffen - en dan ben je toch al gauw 615 euro kwijt.

Thermokleding
Thermo-ondergoed is ook geen onnodige luxe tijdens het schaatsen. Een populair merk onder de thermokleding is Craft. Een basispakket (shirt en broek) komt uit op 49,95 euro, maar voor een superset komt de prijs uit op 120 euro. Tel daar dan nog de broek (69,95), handschoenen (49,95), een muts (19,95) sokken (12,00), kniebeschermers (43,50) een hoofdlamp (35,95) bij op en dan kom je ongeveer uit op 350 euro voor je ensemble.

Skibril
Zoals Erik Hulzebosch afgelopen week ook aangaf bij DWDD, heb je meerdere skibrillen nodig tijdens de tocht. De kans dat je er één kwijt raakt is groot. Dus het geniet de voorkeur om een goedkope bril te kopen. Maar als je echt de blits wilt maken, is het ook mogelijk om een skibril van Dolce&Gabbana aan te schaffen. De bril valt op omdat hij vol zit met Swarovski kristalletjes, en als de zon op de bril valt, ben je al vanaf ver weg te herkennen. Al die klasse kost wel geld: 2500 euro.

Van der Burg’s tocht
Ben van der Burg gaat de Elfstedentocht vrijdag alvast rijden. "Ik laat wel een kruisje voor mezelf maken", legt hij lachend uit. "Veel mensen rijden de tocht voor de polonaise, maar op deze manier kan je het ook beleven."

Hij schaatst ook in zijn eigen outfit. Maar mocht jij hélemaal de blits willen maken in de BNR-selectie die we hier beschreven, zorg dan dat je om en nabij de 3265 euro op je spaarrekening hebt staan. Maar dan heb je wel een zeer exclusieve bril!

BNR zal Ben van der Burg vrijdag volgen tijdens zijn eigen Elfstedentocht.

Gerelateerde artikelen