Meer Nieuws9 feb '12 19:42Aangepast op 9 feb '12 21:51

Al-Shabaab aangesloten bij al-Qaeda

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Somalische islamitische beweging al-Shabaab heeft zich aangesloten bij terreurnetwerk al-Qaeda.

In een audioboodschap van Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri, die donderdag op een jihadistisch forum werd gezet, is te horen dat hij hoopt dat het besluit van al-Shabaab "de kruisvaarders" zal irriteren. Hij vond het goed nieuws dat de Somaliërs zich aan al-Qaeda verbinden. Al-Shabaab onderhoud al jarenlang banden met al-Qaeda.

De Somalische beweging heeft volgens inlichtingendiensten meer dan 5000 leden. Al-Shabaab is in grote delen van het Oost-Afrikaanse land aan de macht.

De organisatie werkt met een rigide variant van de sharia, de islamitische wetgeving. Ze heeft films, voetbalwedstrijden en muzikale ringtones verboden. Mannen die geen baard dragen, krijgen zweepslagen en dieven verliezen een hand of een voet als ze worden betrapt.

Stunt
Experts denken dat de 'fusie' weleens een stunt kan zijn om het aanzien van al-Qaeda op te poetsen. Sinds de dood van leider Osama bin Laden is de organisatie verzwakt, ook door de continue aanvallen van onbemande vliegtuigjes op de bolwerken van de beweging in de berggebieden in Pakistan. Ook heeft al-Qaeda al sinds 2005 geen succesvolle aanslag op het Westen meer weten te plegen.

Gerelateerde artikelen