Meer Nieuws26 apr '12 09:17

Shell profiteert van hogere productie

Auteur: Fleur de Bruijn

Shell heeft de winst in het eerste kwartaal weten op te voeren dankzij onder meer een hogere productie en gestegen olieprijzen.

Dat blijkt uit de resultaten die het olie- en gasconcern donderdag bekendmaakte.

De nettowinst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten steeg met 16 procent tot 5,46 miljard euro. De ccs-winst, de maatstaf die zowel Shell als analisten hanteren, viel hoger uit dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op 5 miljard euro.

Kwartaaldividend
De nettowinst kwam uit op 6,57 miljard euro, een afname van 1 procent op jaarbasis. Shell verhoogt het kwartaaldividend van 0,31 euro per aandeel naar 0,32 euro. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 90,6 miljard euro, 7,56 miljard euro meer dan een jaar eerder.

Productie
Shell voerde de productie op dankzij het op stoom komen van projecten waarin de afgelopen jaren fors werd geïnvesteerd. Opgeschoond voor onder meer de verkoop van onderdelen steeg de productie met 4 procent tot 3,552 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Analisten rekenden hier gemiddeld op 3,491 miljoen vaten.

De prijs van een vat Brentolie was gemiddeld 89,6 euro tegen 79,7 euro een jaar eerder.

Het ging het concern niet overal voor de wind. Volgens bestuursvoorzitter Peter Voser blijven de omstandigheden op de Noord-Amerikaanse aardgasmarkt en in downstream lastig. Downstream omvat raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten.


 

Gerelateerde artikelen