Meer Nieuws10 aug '11 20:41

VS vraagt Noord-Korea om zelfbeheersing

Auteur: Harmen Simon Teunis

De regering van de Verenigde Staten heeft Noord-Korea woensdag opgeroepen "zelfbeheersing" te tonen.

De oproep van de VS volgt op de melding van Zuid-Korea dat het Noord-Koreaanse leger artilleriegranaten had afgevuurd bij een omstreden zeegrens tussen beide Korea's.

Yeonpyeong

In de buurt van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong kwamen de artilleriegranaten woensdag neer. Het is niet duidelijk of de granaten in Zuid-Koreaanse wateren zijn terechtgekomen. Bij de explosies raakte niemand gewond. Het ging waarschijnlijk om een oefening.

Vorig jaar

Yeonpyeong werd vorig jaar beschoten door Noord-Koreaanse artillerie. Toen vielen er vier doden. De spanning tussen beide landen liep daardoor zeer hoog op. De afgelopen weken probeerden de aartsvijanden juist voorzichtig de betrekkingen te verbeteren.

Zeegrens

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap landde een granaat in de buurt van de zeegrens. De marine van Zuid-Korea vuurde na het incident in de voormiddag drie waarschuwingsschoten af in de richting van de zeegrens. In de avond zou het leger van Noord-Korea nog drie granaten hebben afgeschoten.

Na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn de buurlanden het nooit eens geworden over de zeegrens. Formeel hebben de landen nooit vrede gesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen