Meer Nieuws5 mei '12 16:07Aangepast op 5 mei '12 16:41

Obama is Ready to Go

Auteur: Fleur de Bruijn

Met zijn vrouw Michelle aan zijn zijde heeft Barack Obama zaterdag zijn eerste manifestaties voor de presidentsverkiezingen gehouden.

Barack Obama was vorig jaar al begonnen met zijn verkiezingscampagne, maar richtte zich tot vandaag met name op potentiële geldschieters.

Obame bezoekt bijeenkomsten in stadions in Columbus (Ohio) en later in Richmond (Virginia). De bijeenkomsten hebben als thema 'Ready to Go'. Beide staten zijn voor Obama ontzettend belangrijk omdat het zogenaamde swing states zijn. Staten waarvan vooraf traditioneel onbekend is wie de grote winnaar wordt. En die dus het verschil maken tijdens de verkiezingen.

Grote vis
De Obama-campagne heeft in kaart gebracht op welke manier de 270 kiesmannen, die nodig zijn voor het presidentschap, te winnen. En ook in dat kader is de keuze voor Ohio niet toevallig. Ohio is een zogenaamde grote vis en geen republikein is in de vorige eeuw in het Witte Huis gekomen, zonder Ohio aan de haak te slaan. In de peiling staat Obama nipt voor op Romney in de slag om Ohio.

Romey
Hoewel de verkiezingscampagne voor het grote publiek nog niet begonnen was, had Obama zijn pijlen de laatste tijd al gericht op Mitt Romney. Volgens persbureau Reuters uit Obama zijn kritiek in formele en informele situaties en kan dit wijzen op een aanstaande verkiezingscampagne die lelijk en negatief is. Vrijdag begon Obama's team al een stortvloed aan negatieve spotjes uit te zenden over Romney's verleden als opkoper van bedrijven. Doel is Romney af te schilderen als iemand die niet geeft om de middenklasse.

Jongeren
De republikeinen beschuldigen Obama van het feit dat hij al langere tijd is begonnen met zijn verkiezingscampagne; officiële evenementen van het Witte Huis worden volgens de republikeinen gebruikt.

De president heeft zich de laatste maanden inderdaad nadrukkelijk laten zien aan jongeren, een belangrijke groep tijdens de verkiezingen, hij heeft voorstellen gedaan om de kosten voor studenten te verlagen. Dit geeft ook de campagnemanager van Obama toe aan Reuters: “Terwijl Mitt Romney bezig was om leuk gevonden te worden door Thea Party en beloftes maakte die hij niet na kan komen, zijn wij beziggeweest om de grootste grassroots campagne in de geschiedenis van het moderne Amerika te bouwen.” Een grassroots campaign is term voor politieke processen die aan de basis worden ontwikkeld.

Opiniepeilingen
Barack Obama neemt het 6 november op tegen de Republikeinse uitdager Mitt Romney, een mormoonse miljonair. Opiniepeilingen duiden momenteel gemiddeld op een krappe voorsprong van Obama op Romney: 47 tegen 44 procent. Obama, de eerste Afro-Amerikaanse president van de VS ooit, wordt volgens opiniepeilers aardiger gevonden dan Romney. Hij heeft ook meer steun onder vrouwen en kiezers van Spaanse afkomst. Maar Obama is kwetsbaar als het gaat over economie: de werkloosheid is 8 procent, wat voeding geeft aan Romney's slogan 'Obama isn't working'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen