Meer Nieuws6 jul '12 15:44

Duitse partij wil geen tanks verkopen aan Indonesië

Auteur: Harmen Simon Teunis

De grootste oppositiepartij in Duitsland, de sociaaldemocratische SPD, wijst de verkoop van 100 Leopard 2A6 gevechtstanks aan Indonesië af.

Gernot Erler schrijft in een verklaring dat Duitse regering een voorbeeld moet nemen aan het Nederlandse parlement, dat zich tegen de verkoop van 80 overbodige tanks aan Indonesië keerde. Erler is plaatsvervangend fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reist maandag naar Indonesië. Zij moet de regering duidelijk maken dat Duitsland niet bereid is de gevraagde tanks te leveren, vindt Erler.

Mensenrechtenschendingen
In Indonesië zijn er mensenrechtenschendingen door het leger. Volgens Erler is het daarom niet uit te sluiten dat de tanks niet alleen maar voor de landsverdediging worden gebruikt.

Nederlandse tanks
De verkoop van de Nederlandse Leopardtanks ketste begin deze week af. Nederland wilde 80 tanks aan Indonesië verkopen voor zo'n 200 miljoen euro. In de Tweede Kamer ontstond veel weerstand tegen de levering, omdat kamerleden zich zorgen maken over de mensenrechten in Indonesië en bang waren dat het land de tanks in zou zetten tegen de eigen bevolking.

De indiener van de motie tegen de tankdeal, GroenLinks-Kamerlid El Fassed, eiste dat het kabinet Duitsland met klem zou oproepen om ook geen overeenkomst te sluiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen