Meer Nieuws24 nov '11 07:39

Werknemer blijft in de kast

Auteur: Harmen Simon Teunis

Op je werk uit de kast komen, dat moet je maar durven. Een kwart van de homoseksuele mannen en vrouwen in het MKB houden hun seksuele geaardheid geheim op het werk.

Image

Dat blijkt uit een onderzoek van de FNV en onderzoeksbureau E.I.M. En Michel Winnubst, verbonden aan het E.I.M., legt uit waarom werknemers hun seksuele geaardheid liever voor zich houden. "Het merendeel geeft aan dat zij dat ze niet open durven te zijn over hun seksuele geaardheid of gender-identiteit omdat ze bang zijn voor negatieve reacties.", zegt hij. 

Maar er is ook een groep die er bewust voor kiest niet uit de kast te komen, zegt Winnubst. "Zij vinden dat het werk niet de plaats is om ermee mee bezig te zijn."

Sectoren
Het E.I.M. heeft de situatie in vier sectoren onderzocht; de transportsector, metaal en techniek, de groothandel en de detailhandel. En daarbij zijn twee conclusies opvallen. Winnubst: "In de transportsector en in de metaal en techniek worden vaak grappen gemaakt over lesbische, homoseksuele of biseksuele werknemers. Verder zien we daar ook dat zij daar zelf minder positief zijn over hun werkklimaat."

Geen specifieke aandacht vanuit de werkgevers
Uit het onderzoek blijkt ook dat drie kwart van de werkgevers vindt dat zij er niets aan hoeven doen, terwijl homo's en lesbiennes steen en been klagen over de intolerante cultuur. "Een gedeelte van de werkgevers zegt dat je niet specifiek aandacht moet besteden aan een groep als dit. Ze zien wel in dat er wel op een manier aandacht aan moet worden besteed. Dan hebben we het meer over algemeen diversiteitbeleid waarbij in ieder geval wel aandacht is voor deze doelgroep", zegt Winnubst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen