Meer Nieuws20 apr '12 06:21Aangepast op 20 apr '12 10:00

Jaarverslagen bevatten vaak fouten

Auteur: Marjan van den Berg

Commissarissen van grote Nederlandse bedrijven keuren regelmatig jaarverslagen goed die volgens hun eigen accountant fouten bevatten.

Meestal hebben accountants de fouten wel onder de aandacht gebracht van de commissarissen, meldt het FD op basis van een onafhankelijk onderzoek van Nyenrode onder 147 organisaties, op initiatief van de beroepsorganisatie van accountants NBA.

Impact of the audit
Het onderzoek richtte zich op de 'impact of the audit', zegt Joost van Buuren, universitair Hoofddocent Auditing & Assurance Nyenrode, die het ondezoek verrichtte. "Jaarcijfers worden in een kwart van de gevallen gecorrigeerd vanwege de accountantscontrole. Een belangrijk aantal controleverschillen wordt voorgelegd aan raden van commissarissen, maar die vinden de fouten vaak niet belangrijk genoeg."

Toezichthouders en accountants erkennen goedkeuring te verlenen als verschillende fouten in de jaarrekening tegen elkaar kunnen worden weggestreept. Dit staat ook wel bekend als salderen. Dit salderen scheelt bedrijven een hoop extra correctiewerk in het jaarverslag, maar het mag niet volgens de wet.

Controleverschillen
Bij liefst 93 van de 147 onderzochte beursgenoteerde bedrijven, financiële instellingen, pensioenfondsen en grote private ondernemingen zijn controleverschillen geconstateerd. Waar de oorzaak precies ligt is niet helemaal duidelijk. "Ik denk dat het wel heel goed zou zijn dat er eens onderzoek wordt gedaan naar de invloed van raden van commissarissen."

De accountants krijgen dit keer dus niet de zwarte piet toegeschoven. "Als je het hebt over corporote governance, dan zie je dat het probleem breder ligt dan de externe accountant", zegt Joost van Buuren, universitair Hoofddocent Auditing & Assurance Nyenrode.

"Het is teleurstellend dat raden van bestuur dit laten gebeuren. Maar het is even teleurstellend dat accountants het laten passeren. Ik spreek ze er beiden op aan. Accountants moeten veel duidelijker zijn in hun verklaring dat wat zij zien niet klopt", zegt Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.

Slagter verwacht en hoopt dat raden van commissarissen weer kritischer worden. En accountants moeten hun handtekening pas zetten als ze geen fouten meer constateren.

Kort door de bocht
Voorzitter Ruud Dekkers van de  Beroepsorganisatie van Accountants vindt de conclusies van Slagter erg kort door de bocht, maar trekt gedeeltelijk het boetekleed aan. "Dat laat onverlet dat ook wij vinden dat erkende fouten ook gecorrigeerd moeten worden." Hij vindt de conclusie van Jan Maarten Slagter van de VEB te kort door de bocht.

"Als er een jaarrekening is met een resultaat van 100 miljoen euro en de accountant heeft 10 euro aan fouten geconstateerd, dan denk ik dat we het er allemaal over eens zijn dat dat niks uitmaakt. Het kan een tandje scherper. In de 30 procent van de gevallen dat er iets te makkelijk omgegaan wordt met bekende fouten."

Beroepsorganisatie
Dekkers vindt het ook de taak van zijn beroepsorganisatie om accountants daar op te wijzen en om daar regels voor uit te brengen. "wij hebben vorig jaar de maatregel genomen om accountants ook verplicht op cursus te sturen, om de professionele scepsis van een accountant te verbeteren. Inderdaad, er wordt meer van accountants verwacht en ik denk dat accountants die vraag van de maatschappij ook waar moeten maken", besluit hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen